Jalometalli on kuin sulaa vahaa Jennin käsissä

Jenni Rutonen valmistui jalometallimuotoilijaksi Savonia-ammattikorkeakoulusta puolisen vuotta sitten. Pian markkinoille on tulossa Jennin ensimmäinen oma, Ihka-niminen korusarja.

Kuva: YLE / Anu Myllärinen

Jenni Rutonen ihastui jalometalleihin ensimmäisen opiskeluvuotensa aikana. Testattuaan useita erilaisia materiaaleja (mm. puuta, metallia, savea jne.) hän koki, että jalometallit ovat hänelle "se oma juttu". Jalometallien työstäminen on hänen mielestään sopivan haastavaa, ja niistä saa muotoiltua esteettisesti kauniita koruja ja esineitä.

Koruja suunniteltaessa tärkeää on paitsi luovuus, myös käsillä tekemisen taito. On osattava käytännössä valmistaa suunnittelemansa korut. Jenni Rutonen ei koekaan olevansa taiteilija, vaan ennen kaikkea käsityöläinen ja muotolija. Hän korostaa, että muotoilulla on yleensä aina joku päämäärä, toisin kuin taiteella.

Asiakkaalle suunniteltava koru etenee kyselemisen kautta: millainen on tulevaa korua käyttävä henkilö, millaisista asioista hän pitää, missä tilanteissa aikoo korua käyttää jne.

Esikuvakseen Jenni mainitsee kuopiolaisen suunnittelija-legenda Ritva-Liisa Pohjalaisen, jolle hänellä itselläänkin on ollut kunnia työskennellä. Tulevaisuuden haaveena on saada omia, itse suunniteltuja tuotteita markkinoille. Tämä haave on jo kovaa vauhtia toteutumassa, sillä joulumarkkinoille on tulossa Jennin ensimmäinen korusarja, Ihka.

Kuopiolaisessa kultasepänliikkeessä työskentelevä Jenni jatkaa opintojaan: oppisopimuskoulutuksen kautta on tarkoitus valmistua kultasepäksi parin vuoden sisällä.

YLE Savo