Japanilaiset ihastuivat Hauhon maisemiin

Japanilaiset ihastuivat hauholaisiin maisemiin elokuvan Arkinen maisema, Takeno – Hauho näytöksissä. Japanilais-suomalainen kylädokumentti kuvaa nimensä mukaisesti vuodenkiertoa ja arkista elämää kahdessa kylässä 8000 kilometrin päässä toisistaan, Takenossa ja Hauholla.

Hauho, Hämeenlinna
Hauhon vanhaa raittia elokuvassa Arkinen maisema, Takeno - Hauho
Hauhon vanhaa raittia elokuvassa Arkinen maisema, Takeno - HauhoDokumentti Arkinen maisema, Takeno - Hauho

Pääosissa ovat vuodenajat, maisemat ja kylien ihmiset arkisissa oloissaan. Hämäläisissä maisemissa japanilaisia ihastuttavat järvenrannat, vuodenaikojen vaihtelu – sekä meille yllättäen ihmisten eloisuus. Filmi vuorottelee rauhallisessa Hämeenlinnan maaseututaajamassa sekä toisaalla pikkukylässä tyrskyävän Japaninmeren rannalla sumujen laskeutuessa ympäröivillä vuorilla. Kamera hiveli Hauholla mm. kirkonkylän vanhaa raittia ja Vihavuoden kylää.

- Visiotalon Lehtoset sanoivat käyneensä lähiympäristössä useilla paikoilla, mutta Hauholle tultuaan eivät enää epäilleet mitä ryhtyvät kuvaamaan, sanoi Hauhon vanhan raitin asukas Matti Taponen.

Elokuvan ensiesitykset olivat syyskuussa kolmessa kaupungissa Japanissa, vastaanotto oli niin hyvä että katsojat haikailivat matkaa Suomeen.

- Varsinkin kesä oli japanilaisille huikea elämys, suomalainen kirkkaus puhutteli heitä, ja valoisuus. Sekä ihmisten eloisuus, nämä olivat mukavia piirteitä, kertoi Suomen Visiotalo Oy:n tuottaja Maija Lehtonen.

Tekijät odottivat löytävänsä kahden kansan yhteisen kielen ja mielen, vahvistuksen oletetulle samankaltaisuudelle. Maija Lehtosen mukaan dokumentin kieli löytyi helposti, myöskin maisemien kieli, vaikka ne ovat niin erilaisia. Molempia ympäröi vesi, se oli yhteinen tekijä. Ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia, vaikka elävät eri ympäristöistä.

Yhteistyökumppanit ovat Japanissa Creative House Okumura ja Suomessa hämeenlinnalainen Suomen Visiotalo. Sikäläinen tuottaja Emiko Okumura kokosi materiaalin yhteen. Dokumentin ensiesitys oli syyskuussa Osakassa, Kiotossa ja Toyookassa. Suomen ensi-ilta on sunnuntaina Hauhotalossa kello 16, jolloin myös Emiko Okumura saapuu paikalle.

Lähteet: YLE Häme