Kansa helpottaisi elinsiirtoja, myös homojen kirkkohäät saavat kannatusta

Enemmistö suomalaisista kannattaa uutta lakiesitystä ja helpottaisi elinsiirtoja, kertoo Keskisuomalaisen, Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen ja Savon Sanomien Taloustutkimuksella teettämä tutkimus. Suurin osa suomalaisista haluaisi myös mies- ja naispareille kirkkohäät, kertoo puolestaan Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus.

Kotimaa
Kahden miehen kädet yhdessä, molempien nimettömissä sormus.
YLE

Keskisuomalaisen, Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen ja Savon Sanomien Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan ylivoimainen enemmistö kannattaa lakimuutosta, jossa omaisilta halutaan viedä oikeus kieltää vainajien elimiä elinsiirtoihin. Lähes kolme neljästä kyselyyn vastanneesta katsoo, että kuolleen henkilön elimiä voidaan käyttää elinsiirtoihin, ellei hän ole sitä erikseen kieltänyt.

Vastaajista vain noin joka viides säilyttäisi nykyisen käytännön, joka antaa omaisille oikeuden kieltäytyä luovuttamasta vainajan elimiä, jos vainajalta ei löydy elintenluovutuskorttia.

Viime vuonna Suomessa jäi ainakin 15 elinluovutusta tekemättä, sillä omaiset vastustivat sitä. Elinsiirtojonossa on yli 300 suomalaista, ja heistä joka kymmenes kuolee odottaessaan leikkausta.

Keskisuomalaisen, Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen, ja Savon Sanomien Taloustutkimuksella teettämään gallupkyselyyn haastateltiin tuhatta suomalaista.

Homojen kirkkohäät saavat myös kannatusta

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 44 prosenttia vastaajista katsoo, että evankelisluterilaisen kirkon pitäisi vihkiä homopareja avioliittoon. Sen sijaan mies- ja naisparien vihkimistä vastustaa 39 prosenttia vastaajista ja 17 prosenttia ei osaa kertoa kantaansa.

Naisista yli puolet ja miehistä reilu kolmannes on häiden kannalla. Taloustutkimus haastatteli kyselyitä varten yli tuhatta suomalaista.

Ruotsin kirkko hyväksyi homoparien vihkimisen viime viikolla. Suomessa piispainkokous käsittelee asiaa helmikuussa, ja kirkolliskokous mahdollisesti toukokuussa.

Suomessa piispainkokous antaa kirkolliskokoukselle lausunnon parisuhdelain rekisteröintiin liittyvistä teologisista ja juridisista näkökohdista helmikuussa. Kirkolliskokous käsittelee lausuntoa mahdollisesti toukokuussa.

Lähteet: YLE Uutiset