1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abdullah vetäytyi Afganistanin presidenttikilvasta

Afganistanin opposition presidenttiehdokas, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah on jättäytynyt pois presidentinvaalien toiselta kierrokselta. Afganistanin vaalikomissio sanoo, että toinen kierros voidaan järjestää vaikka ehdokkaita on vain yksi. Vaalipäivä on ensi viikon lauantai.

Ulkomaat
Abdullah Abdullah kuvaajien ympäröimänä
Reuters TV

Vaalitaistosta luopunut Abdullah sanoo, ettei hän luota vaalien rehellisyyteen. Hän kuitenkin korosti, että hänen kannattajansa saavat itse päättää, menevätkö uurnille. Abdullah vetosi kansaan, jotta loppukampanja sujuisi rauhallisesti.

Päätös jäädä vaaleista pois ei syntynyt helposti, Abdullah totesi. Hänellä oli lukuisia ehtoja vaalien rehtiyden takaamiseksi, mutta niistä ei päästy sopuun neuvotteluissa Karzain kanssa. Näin ollen vaalien läpinäkyvyyttä ei voi taata, Abdullah sanoi.

Ainoaksi ehdokkaaksi jäänyt presidentti Hamid Karzai pahoitteli kilpailijan ratkaisua. Karzain toimisto kuitenkin muistutti, että perustuslain mukaan toinen kierros on järjestettävä.

Talibanit uhkaavat kiihdyttää väkivaltaa

Heti kun tieto vaalien etenemisestä julkistettiin, Afganistanin kapinaliset talibanit antoivat viestin, jossa he uhkaavat kiihdyttää iskujaan. Talibanien edustaja Qari Yousuf Ahmadi soitti uutistoimisto AFP:lle ja uhkasi iskujen lisääntyvän viimeisellä vaaliviikolla.

Afganistanin presidentinvaaleissa ajauduttiin toiselle kierrokselle ensimmäisen äänestyskierroksen vilpillisyyden takia. Satoja tuhansia Karzaita tukevia äänestyslippuja hylättiin, ja lopulta valtaapitävän presidentin kannatus jäi alle 50 prosentin.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi