Camorra kärjistää kapitalismin

Napolin seudulla Etelä-Italiassa pyöritetään miljardibisnestä, jonka lonkerot ulottuvat ympäri maailman. Liiketoiminta tähtää niin tinkimättömästi voittojen maksimointiin, että sen sivutuotteena syntyy kasapäin ruumiita joka vuosi. Kyseessä on tietysti Camorra, napolilaisklaanien verkosto, joka on Italian rikollisjärjestöistä modernein ja vaikutusvaltaisin.

kulttuuri
Mafiajohtaja Giuseppe Setola siviiliasuisten poliisien ympäröimänä.
EPA / Ciro Fusco

Roberto Savianon kirjan pohjalta tehty Gomorra on tyly elokuva. Se antaa katsojan kurkistaa Napolin ja sen lähiseutujen rumaan todellisuuteen: likaisiin betonilähiöihin, joissa kukoistaa huumekauppa, jättimäisiin maakuoppiin, joihin kuskataan Pohjois-Italian myrkkyjätteet ja ankeisiin tehdashalleihin, joissa ommellaan huippumuotia nälkäpalkalla.

Italian kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa opettava Elina Suolahti sanoo, että kuva on totuudenmukainen.

- Siellä, missä Camorra toimii, kukaan ei voi olla ulkopuolinen.

Camorran kotipesä on Campanian maakunta ja sen pääkaupunki Napoli. Klaaniverkostoon kuuluu parisataa perhettä, joissa on tuhansia jäseniä. Camorra on Italian järjestäytyneen rikollisuuden vahvin lenkki, Sisilian mafiaa ja Calabrian Ndranghetaakin väkevämpi. Camorra on tappanut 30 vuodessa liki 4 000 ihmistä - eli enemmän kuin mikään muu eurooppalainen rikollisjärjestö.

"Olen syntynyt Camorran mailla, paikassa, jossa tapetaan eniten ihmisiä koko Euroopassa, seudulla, jossa julmuus kulkee käsi kädessä liike-elämän kanssa, jossa millään ei ole arvoa, ellei se anna valtaa", Roberto Saviano kirjoittaa.

Vaikka kirjallisuuden, elokuvien ja uutisoinnin päähuomio onkin aina ollut Sisilian Cosa Nostrassa eli siinä varsinaisessa mafiassa, Camorra on se, joka nykyään pyörittää maailmaa. Camorra on nopealiikkeisempi ja joustavampi kuin hierarkkinen Sisilian mafia. Ennen kaikkea Camorra on järjestöistä taloudellisesti merkittävin ja nykyaikaisin.

Uuden ajan talousmahti

Elina Suolahden mukaan Camorra osaa yhdistää laittoman ja laillisen liiketoiminnan paremmin kuin muut.

- Camorraa kutsutaan "Sistemaksi" eli systeemiksi. Nimi kertoo siitä, kuinka rikollisesta toiminnasta saadut tulot sijoitetaan lailliseen liiketoimintaan. Tällä tavalla Camorra laajentaa yhteyksiään yritysmaailmaan ja lisää voittojaan suunnattomasti, Suolahti sanoo.

Kirjailija Roberto Saviano kävi Suomessa runsas vuosi sitten. Hän kertoi salaa nauhoitetusta puhelusta, jossa puhuttiin hänen kirjastaan.

- Camorra-päällikkö sanoi asianajajalleen puhelimessa, että "toivottavasti tuomarit eivät lue tätä kirjaa - jos he lukevat, he ymmärtävät". Siis ymmärtävät nimenomaan sen, että camorristit eivät ole vain roistoja, vaan ennen kaikkea liikemiehiä, Saviano selitti.

Savianon mukaan järjestäytynyt rikollisuus on Italian talouselämän suurin yksittäinen toimija. Arviot vuosittaisesta liikevoitosta vaihtelevat 50-100 miljardiin euroon. Camorran osuus tästä on huomattava. Camorran bisnekset yltävät Kiinaan, Etelä-Amerikkaan ja ristiin rastiin Euroopassa, huumekaupan osalta Pohjoismaihinkin.

Perinteisesti Camorra on tahkonnut voittonsa huume- ja asekaupasta sekä prostituutiosta ja keräämällä suojelurahaa. Näiden lisäksi tulee loputon virta laillista tai lailliselta vaikuttavaa liiketoimintaa: jätehuoltoa, rakennuttamista, turismia, vaatteita, ravintoloita, vähittäiskauppaa, pelihalleja ja niin edelleen. Savianon tietojen mukaan Napolissa puolet liikkeistä on Camorran hallinnassa.

Yhteistyö hyödyttää myös laillisia yrityksiä. Esimerkiksi, kun Pohjois-Italian teollisuusjätit haluavat säästää jätehuoltokuluissaan, ne hukuttavat myrkkytonninsa Camorran hallinnoimiin kuiluihin ja syvänteisiin etelässä. Taloudelliset voitot kasvavat molemmissa päissä - olkoonkin, että muutamassa vuodessa syöpäkuolleisuus on lisääntynyt Campaniassa viidenneksellä.

Camorristit ovat rikkaita ja röyhkeitä. Saviano nimittää heitä julmaksi porvaristoksi. Kuvaavaa on, että eräässä Campanian maakunnan osassa ostetaan enemmän mersuja ja tapetaan enemmän ihmisiä kuin missään muualla Euroopassa.

Camorra on yritysryppään ja armeijan yhdistelmä, joka on pelkistänyt markkinatalouden äärimmilleen. Saviano kirjoittaa seuraavasti:

"Rikollisen liiketoiminnan logiikka ja päälliköiden ajattelutapa osuu yksiin mitä räikeimmän uusliberalismin kanssa. Ainoa kunnioitettava sääntö on bisnes, voitto ja kilpailijan lannistaminen."

Gangsterit ottavat oppia elokuvista

Kirja on tyyliltään kaunokirjallinen, mutta siinä esitetyt faktat pitävät paikkansa. Elokuva taas seurailee dokumentaariseen tyyliin napolilaisrikollisten arkea, vaikka onkin fiktiota. Sikäli todellisuuden ja fiktion suhde on kiinnostava, että camorristien elämässä ne usein sekoittuvat.

Eräs pomo rakennutti itselleen samanlaisen kartanon kuin Scarface-elokuvan päähenkilöllä on. Kokenut napolilaispoliisi taas ihmetteli, kuinka Camorran tappajat eivät enää osaa ampua piippu suorassa, vaan roikottavat aseitaan veltosti lappeellaan, kuten Tarantinon elokuvissa. Näin syntyy huonoja osumia ja turhaa barbariaa, hän valitti. Saviano itse mainitsi Helsingin-vierailullaan television Sopranos-perheen, jonka juuret ovat Napolin lähellä Avellinossa.

Sattumaa tai ei, tämä kuvastaa hyvin painopisteen siirtymistä: Kummisetä-Corleone on Sisiliasta, mutta nykymaailman ykkösgangsterin Tony Soprano on camorristi-sukua.

Pääseekö Camorrasta mitenkään eroon?

Roberto Saviano korostaa, että Camorra ei ole pelkästään italialaisten ongelma. Tarvitaan yleiseurooppalaisia toimia ja yhteistä mafialainsäädäntöä, jotta tämä etelän talousmahti saadaan kuriin.

Elina Suolahti on epäileväinen. Hänen mielestään pitäisi keksiä jotain ihan uutta. Rikollisuutta kun ei saatu juurittua pois Etelä-Italiasta edes fasismin ajan pakkokeinoilla.

Lähteet: YLE Uutiset / Teemu Laaksonen