Astrid Lindgrenin tuntematon teksti tuli julkisuuteen

Ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgrenin aiemmin tuntematon kertomus 1990-luvulta on julkaistu Expressen-lehdessä. Ystävälle kirjoitettu tarina kertoo siitä, miten Lindgren koki juutalaisvainot lapsena ja myöhemmin sodan aikana.

Lindgren kirjoittaa olleensa yhdeksänvuotias, kun Idun-lehdessä kirjoitettiin, miten Madame Dreyfus ja hänen miehensä oli lähetetty Pirunsaarelle, koska he olivat juutalaisia.

"Itkin itseni uneen sinä iltana. Vuodet kuluivat... vuonna 1938 saimme kuulla Berliinin kristalliyöstä ja muusta pahuudesta, johon ainoa peruste oli uhrien juutalaisuus", Lindgren kirjoitti.

Lindgrenin ystävä Margareta Strömstedt sanoi tuohtuneensa siitä, että siirtolaisvastainen Ruotsi-demokraatit-puolue oli soveltanut Lindgrenin Veljeni Leijonanmieli -kirjaa omiin tarkoituksiinsa. Hän aikoi vastata siteeraamalla samaa kirjaa, mutta sen välistä putosikin kertomus, jonka hän oli jo unohtanut.

Jos Lindgren olisi elossa, hän olisi Ruotsi-demokraattien ankarin vastustaja, sanoo Strömstedt, joka oli Lindgrenille läheinen yli 40 vuoden ajan. Myös Lindgrenin tytär on samaa mieltä.

- On päivänselvää, ettei äiti olisi ikinä ollut käännyttämässä ainuttakaan Ruotsiin pyrkivää lasta, Karin Nyman sanoi Expressen-lehden haastattelussa lokakuussa, kun Ruotsi-demokraattien puoluesihteeri Björn Söder oli oli käyttänyt Lindgrenin tuotantoa puolueensa politiikan perusteena.