1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Peking peittyi keinolumeen

Peking ja Kiinan koilliset maakunnat ovat peittyneet paksuun lumikerrokseen kaksi kuukautta normaalia etuajassa. Pääkaupungissa lämpötila on laskenut -3 asteeseen ja Koillis-Kiinan maakunnissa jopa -14 asteeseen.

Ulkomaat
Rivi lumen peittämiä polkupyöriä Pekingissä
Adrian Bradshaw / EPA

Pekingin Meteorologinen laitos käytti tilaisuutta hyväkseen ja aiheutti keinotekoisesti lumisateen. Laitoksen edustaja Zhang Qiang kertoi uutistoimisto Xinhualle, että lumisateen avulla Kiina pyrkii helpottamaan kuivuutta.

Pekingissä lentoliikenne on lumentulon takia ollut vaikeuksissa , useita vuoroja on jouduttu peruuttamaan. Tiananmenin aukio Pekingin keskustassa on monikymmensenttisen lumen peitossa ja katuvarsien puita on katkennut lumen painosta. Miljoonakaupungin autoliikenne on suurissa vaikeuksissa, ja pohjoiseen johtavia moottoriteitä on suljettu.

Koillisia Jilinin ja Sisä-Mongolian maakuntia, mutta myös Shanghain seutua varoitetaan ankarista tuulista ja lämpötilan laskemisesta edelleen.

Kiina on konkari sateentekijänä

Peking ja Kiinan pohjoisosat ovat vuosikausia kärsineet kuivuudesta ja osin sateet ovat tyystin loppuneet. Kiina on jo vuosikausia aiheuttanut keinotekoisia kesäsateita helpottaakseen vesipulaa ja puhdistaakseen ilmaa saasteista. Nopean talouskasvun takia myös Kiinan pohjavesivarastot ovat kovassa käytössä.

Lumisadetta voi tehdä pilviin kylvettävällä hopeajodidilla, joka aiheuttaa jääkiteiden muodostumista. Ilmatiede on huipussaan Kiinassa, missä alalla työskentelee yli 30 000 ammattilaista. Heidän käytössään on useita ilma-aluksia ja raketteja muun muassa sateen ja lumisateen tekemiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi