Eniten tienaavien tulot putosivat

Tuhannen suurituloisimman ansiotulot ovat pudonneet vuodessa yli 17 prosenttia. Myös pääomatuloista on kadonnut runsas kymmenesosa.

talous
Seteleitä lompakossa.
Arja Lento / Yle

Tuhat eniten ansiotuloja saanutta keräsi vielä vuonna 2007 yhteensä yli 690 miljoona euron potin. Viime vuonna vastaava summa oli pudonnut vajaaseen 570 miljoonaan euroon. Pudotusta oli runsaat seitsemäntoista prosenttia.

Tuhannen suurimman pääomatulonsaajan yhteispotti putosi vuodessa yli kymmenen prosenttia. Viime vuonna tuhannen kärjestä kertyi 1,7 miljardin euron pääomatulot, kun summa vuotta aiemmin oli yli 1,9 miljardia euroa.

Vuoden 2008 ansiotuloissa näkyy vuodelta 2007 maksetut tulospalkkiot. Vuosi 2007 meni yrityksissä vielä harvinaisen hyvin ja bonukset, tulospalkkiot ja optiot olivat sen mukaiset.

Pudotus jatkuu ensi vuonna

Helsingin Kauppakorkeakoulun rahoitusprofessori Vesa Puttosen mukaan vuoden 2008 lopussa iskenyt talouskriisi kuitenkin alkoi jo heijastua yritysjohdon ansiotuloihin. Suurempi pudotus on luvassa vuoden päästä.

-Voidaan olettaa, että vuoden päästä monien isojen vientifirmojen johtajien palkat ovat selvästi pienempiä kuin nyt, ennustaa Puttonen.

Pääomatulojen runsaan kymmenen prosentin pudotuksen Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Juha Honkkila arvioi johtuvan lähinnä osakekurssien pudotuksen alkamisesta viime vuoden lopulla.

Honkkila muistuttaa, että tuhannen kärjessä ansiotulot heilahtelevat tulospalkkioiden takia enemmän kuin tavallisilla palkansaajilla. Myös pääomatulojen osuus tuloista on suurempi.

Vuoden 2008 ansiotilastoissa ei työttömyydenkään nousu vielä näy, mutta vuoden kuluttua tilanne on toinen.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala ja Anne Kaikkonen