Jorma Ollila tienasi eniten

Vuoden 2008 tulo- ja pääomaverotuksen tiedot on julkaistu. Ansiotulojen kärjessä on Nokian ja Shellin hallituksissa istuva Jorma Ollila. Hänellä oli veronalaista ansiotuloa 7,79 miljoonaa euroa. Kun Ollilan pääomatulot lasketaan mukaan, hänen vuosiansionsa nousee lähes kahdeksaan miljoonaan euroon.

talous
Jorma Ollila
YLE

Ansiotuloissa mitattuna Ollila oli Suomen suurituloisin myös vuonna 2007. Tuolloin hän ansaitsi 9,76 miljoonaa euroa.

Nokian Olli-Pekka Kallasvuo sai vuonna 2008 ansiotuloja 4,24 miljoonaa euroa, eli toiseksi eniten Suomessa. Fortumin entinen toimitusjohtaja Mikael Lilius oli sijalla kolme 4,24 miljoonan tuloilla.

Koneen Matti Alahuhta ansaitsi viime vuonna 4,05 miljoonaa euroa ja Nokian Renkaiden Kim Gran 3,32 miljoonaa euroa. Seuraavaksi eniten tienasivat GS-Hydron toimitusjohtaja Thomas Rönnholm sekä Anssi Vanjoki ja Simon Beresford-Wylie Nokialta.

Kymmenen kärkeen sijoittuivat myös Outokummun Juha Rantanen ja Finn-Powerin Tomas Hedenborg, joiden ansiotulot olivat reilut kaksi miljoonaa euroa.

Hartwallin suvulla ylivoimaiset pääomatulot

Pääomatulojen kärjessä oli Per Gösta Viktor Hartwallin kuolinpesä, jonka tulot olivat 159,14 miljoonaa euroa. Samoin pääomatulojen kärkikastiin ylsi Hartwallin suvun toinen haara Therman.

Toiseksi eniten pääomatuloja oli Mattias Thermanilla 28,24 miljoonaa euroa ja kolmanneksi Erik Hartwallilla 24,83 miljoonaa euroa.

Myös listan seuraavat sijat menivät Hartwallin suvulle. John Hartwall sai pääomatuloja 24,54 miljoonaa, Henrik Therman, 20,04 miljoonaa ja Robert Therman 19,64 miljoonaa euroa.

Hartwallin omistajasuvun pääomatulojen taustalla on maailman olutmarkkinoiden keskittyminen. Pitkän yrityksen jälkeen tanskalainen Carlsberg ja hollantilainen Heineken onnistuivat tammikuussa 2008 ostamaan brittiläisen Scottish&Newcastlen. Samalla suomalainen Hartwall päätyi Heinekenin haltuun.

Carlsbergille Hartwall ei olisi voinut päätyä kilpailusyistä, koska tanskalaisyhtiö omistaa Suomessa Sinebrychoffin. Heineken saa myös S&N:n Britannian toiminnot.

Kymmenen kärkeen pääomatuloissa mahtuivat myös Sanoma WSOY:n suuromistaja Aatos Erkko 18,38 miljoonalla, ohjelmistoyhtiö MySQL:n perustajajäsen Ulf Michael Widenius 16,59 miljoonalla, autokauppias, kirjapainoyhtiön omistaja ja kiinteistösijoittaja Yrjö Laakkonen 14,45 miljoonalla sekä Gustav Tallqvist 13,81 miljoonalla eurolla.

Lähteet: YLE Uutiset