Arevan parannettava Olkiluodon turvajärjestelmiä

Suomen, Ranskan ja Iso-Britannian ydinturvaviranomaiset vaativat parannuksia ranskalaisen ydinvoimalavalmistaja Arevan voimaloiden turvajärjestelmiin. Turvajärjestelmiä on parannettava alkuperäisestä suunnitelmasta muun muassa Olkiluodossa rakenteilla olevassa voimalassa.

talous
Arevan työmaa Olkiluodossa.
YLE

Suomen Säteilyturvakeskus on antanut asiasta Ranskan ja Britannian ydinturvaviranomaisten kanssa yhteisen tiedotteen.

Viranomaisten mukaan voimaloiden turvajärjestelmiä on parannettava, sillä Arevan alkuperäisessä suunnitelmassa järjestelmien välillä on kytköksiä, joita viranomaiset eivät hyväksy.

Turvavaatimukset koskevat Olkiluodon lisäksi myös Ranskan Flamanvillessä rakenteilla olevaa voimalaa sekä Iso-Britanniassa vireillä olevaa voimalahanketta. Ydinvoimalaitosten luvanhaltijat ja Areva vastaavat viranomaisten asettamiin vaatimuksiin erikseen jokaisessa maassa.

Arevan Suomen maajohtaja Osmo Kaipainen tähdentää, ettei ydinvoimalan rakentajalla ole muuta mahdollisuutta kuin vastata viranomaisten vaatimuksiin.

-Työtä tehdään niin kauan, että se hyväksytään, Kaipainen sanoo.

Kaipaisen näkemyksen mukaan viranomaiset haluavat kunkin automaatiojärjestelmän toimivan täysin itsenäisesti ja toisiaan häiritsemättä.

Lähteet: YLE Uutiset