Univaikeudet eivät seuraa eläkkeelle

Unettomuus ja muut uniongelmat ratkeavat usein eläkkeelle siirtymisen jälkeen, tuore tutkimus osoittaa. Tämä pätee ainakin, jos eläkkeelle pääsee varhain ja se on riittävä.

Kotimaa
Yölliset kääntyilemiset kuuluvat terveeseen elämään.YLE

Jos töitä on painettava pitkään eikä eläke silti riitä, eläköityminen voi jopa aiheuttaa uniongelmia, toteaa tutkimusta johtanut professori Jussi Vahtera Turun yliopistosta.

Sleep-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui Ranskan valtion kaasu- ja sähköyhtiön 15 000 työntekijää, jotka jäivät eläkkeelle keskimäärin 55-vuotiaana vuosina 1990–2006. Heidän työ- ja eläke-etunsa olivat nykytasoon verrattuna erittäin hyvät. Osallistujilla oli ollut univaikeuksia ennen ja jälkeen eläkkeelle jäämisen.

Viimeisenä työvuotenaan neljännes osallistujista kärsi univaikeuksista, mutta ensimmäisen eläkevuoden jälkeen enää viidennes. Seitsemän eläköitymistä seuraavan vuoden aikana uniongelmia oli kaikkiaan neljänneksen vähemmän kuin eläkettä edeltävinä vuosina.

Suurin muutos oli masennusta tai uupumusta ennen eläkeikää sairastaneilla, yövuorolaisilla, miehillä ja henkisesti vaativaa työtä tehneillä. Univaikeudet sen sijaan lisääntyivät henkilöillä, jotka joutuivat eläkkeelle terveyssyistä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim