Hyppää sisältöön

Musta nainen teki kirjallisuushistoriaa Ranskassa

Ranskalais-senegalilainen kirjailija Marie NDiaye on voittanut Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä mustana ja ensimmäisenä naisena kymmeneen vuoteen. NDiaye kuitenkin torjuu ajatuksen, että Goncourt-palkinto olisi myönnetty hänelle hänen ihonvärinsä vuoksi.

Kuva: AP Graphics Bank

NDiayen romaani Trois Femmes Puissantes, Kolme vahvaa naista, on tarina laittomasta siirtolaisuudesta Afrikasta Eurooppaan. NDiayen monien muiden teosten tavoin se käsittelee Afrikan ja sen entisten siirtomaaisäntien sekä mustien ja valkoisten vaikeita suhteita.

Trois Femmes Puissantes -teoksessa kolme naista kipuilee Ranskan ja Senegalin välissä. Heitä painavat perhesalaisuudet, nöyryytykset ja petokset, mutta niistä huolimatta he pyrkivät säilyttämään arvokkuutensa.

Syyskuussa julkaistu romaani on saanut Ranskassa loistavat arvostelut, ja se on ollut myös myyntimenestys. Le Monde -lehden kriitikon mukaan NDayella on kirkas ja omaperäinen ääni, joka nousee hälyn yläpuolelle.

- Siirtolaisten tarina on kerrottu useasti ennenkin, mutta jos minun kirjani lisää ymmärrystä heidän kohtaloistaan, olen onnellinen, NDiaye sanoi ottaessaan Goncourt-palkinnon vastaan.

"En edusta ketään tai mitään"

NDiaye on ranskalaisen äidin ja senegalilaisen isän tytär. Isä muutti varhain takaisin Afrikkaan, ja tytär varttui äitinsä kanssa vaatimattomissa oloissa lähellä Pariisia. Hän julkaisi esikoisromaaninsa 17-vuotiaana. Nyt hän on 42-vuotias, ja takana on jo näyttävä ura myös näytelmäkirjailijana ja elokuvien käsikirjoittajana.

NDiaye kävi Afrikassa ensi kerran vasta yli 20-vuotiaana. Hän kertoo kasvaneensa täysin ranskalaisessa ympäristössä ja sanoo, etteivät afrikkalaiset juuret merkitse hänelle henkilökohtaisesti muuta kuin ihonväriä ja sukunimeä.

- En ole symboli. En edusta ketään tai mitään. Olen tavannut monta Afrikassa kasvanutta ranskalaista, jotka ovat afrikkalaisempia kuin minä, NDiaye sanoo.

Hän arvosteli kuitenkin äskettäin sitä, ettei Ranskassa ole samanlaista kirjailijoiden kirjoa kuin Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Suurin osa ranskalaiskirjailijoista tulee edelleen koulutetusta porvaristosta, siis sangen pienistä piireistä, hän moitti.

Goncourt-palkinto on myönnetty vuoden parhaalle romaanille vuodesta 1903 alkaen. Voittajien joukossa ovat olleet muun muassa Marcel Proust, Simone de Beauvoir ja Marguerite Duras. Viime vuonna palkinnon sai afganistanilainen emigranttikirjailija Atioq Rahimi romaanistaan Syngue Sabour. Se kertoo naisesta, joka hoitaa sodassa aivovamman saanutta miestään.