Alastonmalli löytyy parhaiten sisäpiiristä

Lahtelainen Harjulan kansalaisopisto on etsinyt lehti-ilmoituksella alastonmallia taideryhmille. Taviksista ei ole tunkua poikkeukselliseen sivutyöhön - usein mallit löytyvät taideharrastajien keskuudesta.

Kuva: Kalle Kultala

Harjulan kansalaisopiston taideryhmissä on vuosikymmenten ajan käytetty alastonmalleja. Taideryhmiä vetävän Reijo Hutun mukaan malli löytyy yleensä helposti. Tänä syksynä opettaja joutui kuitenkin turvautumaan lehti-ilmoitukseen.

- Yleensä uudet löytyvät puskaradion kautta ja taideopiskelijoiden joukosta. Nykyinen malli sai muita töitä, eikä ehdi enää poseeraamaan ja nyt etsitään uutta sitten ilmoituksella, Huttu selittää.

Hutun mukaan alastonmalliksi päätyy usein nuori taideopiskelija, jolle mallin käyttö on tuttua omasta opiskelusta. Tavikset rohkenevat harvoin riisuutua muiden edessä.

- Meille malli on tärkeä henkilö, jota kunnioitetaan. Mitään mannekiini-tyyppejä ei etsitä. Itse asiassa vaihtelu olisi tervetullutta. Joskus meillä oli iäkkäämpi malli, mutta useimmiten he ovat nuoria opiskelijoita, Huttu kertoo.

Viimeviikkoisen lehti-ilmoituksen perusteella Huttu on saanut yhden yhteydenoton. Lisää ilmottautumisia otetaan vastaan, koska malleja käyttäviä ryhmiä on useampia.

Alastonmallit saavat työstään korvausta. Poseeraamisesta saatavat pienet lisätulot eivät riitä elämiseen, minkä vuoksi työhön päätyy harvoin työtön.