Kadonnutta Madeleinea etsitään netin kautta

Britannian poliisi kokeilee uusia keinoja kadonneiden lasten etsimisessä. Poliisi on julkaissut psykologien kanssa suunnitellun videoviestin Madeleine McCanin löytämiseksi. Pikkutytön katoaminen yli kaksi vuotta sitten herätti maailmanlaajuista huomiota.

Ulkomaat
Madeleine McCan.
Reuters-Tv

Britannian lasten hyväksikäyttörikoksiin ja internetiin erikoistunut poliisiyksikkö CEOP on valmistanut videoviestin, jossa vedotaan henkilöön, joka tuntee Madeleinen kaappaajan.

- Olemme vakuuttuneita, että jossain on henkilö, jolla on tietoa tai epäilys siitä mitä Madeleinelle tapahtui. Henkilö voi olla rikoksen tekijän perheenjäsen, ystävä, naapuri tai työkaveri. Hän on saattanut kantaa synkkää salaisuuttaan pelosta, väärästä uskollisuuden tunteesta tai jopa rakkaudesta, rikospsykologian tohtori Joe Sullivan CEOPista kertoo YLE Uutisille.

Viestin laatimisessa on käytetty psykologien apua ja siinä vedotaan tapahtumista tietävän henkilön omaantuntoon. Viestissä vakuutetaan, että koskaan ei ole liian myöhäistä tulla esiin ja päästä eroon syyllisyyden taakasta.

- Tämäntyyppiset rikolliset ovat usein taitavia manipuloimaan ihmisiä ja toivomme, että viesti herättää etsimämme henkilön ajattelemaan tilannettaan uudelleen ja kertomaan epäilyksistään rohkeasti poliisille, Joe Sullivan sanoo.

Madeleine McCan katosi Portugalissa perheen lomamatkalla 3.toukokuuta 2007 hieman ennen neljättä syntymäpäiväänsä. Kuva Madeleinesta, joka katsoo suurilla silmillä kameraan, levisi nopeasti ympäri maailmaa. Madeleine on nykyään 6-vuotias.

Videoviestissä näytetään kuvia Madeleinesta ennen katoamista sekä tietokoneella luotuja kuvia siitä, miltä hän mahdollisesti näyttää nykyään.

Poliisi toivoo viestin leviävän netin kautta ympäri maailman

Poliisi luottaa yhä vahvasti Madeleinen löytymiseen. Minuutin mittainen viesti on ladattavissa seitsemällä eri kielellä CEOPin kotisivuilta.

Poliisi pyytää yleisön apua ja toivoo, että ihmiset levittävät vetoomusta internetissä blogien, sähköpostin, Facebookin, Twitterin ja muiden nettifoorumeiden kautta.

- Mitä laajemmalle maailman eri kolkkiin viesti saadaan leviämään sitä luultavammin tavoittelemamme henkilö näkee sen, Joe Sullivan korostaa.

Poliisi mukaan on todennäköistä, että henkilö seuraa Madeleinen tapauksen kehittymistä netin kautta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliisi yrittää vastaavaa maailman mittakaavassa. Poliisi uskoo, että videoviesti auttaa myös muita kadonneita lapsia.

- Lapsia löytyy vuosien jälkeen katoamisesta, joten toivoa ei pidä menettää, Joe Sullivan painottaa.

Madeleinen perhe ei luovu toivosta

Videoviestissä puhutaan myös Madeleinen perheen tuskasta. Madeleinen vanhemmat osallistuivat aktiivisesti kampanjan suunnitteluun.

- Gerry and Kate McCann ottivat meihin yhteyttä, koska he pelkäsivät tutkimuksen hiipuvan, Joe Sullivan kertoo.

Aikanaan myös vanhempia epäiltiin Madeleinen katoamisesta, mutta enää he eivät ole epäiltyinä. Virallisesta tutkimuksesta vastaa Portugalin poliisi, joka on lopettanut jutun selvittämisen. Se aikoo jatkaa tutkimuksia vasta, kun uusia todisteita nousee esiin. Videovetoomuksen tarkoitus on saada tutkimukseen uutta vauhtia.

- Voisin kiteyttää videoviestin sanoman seuraavaan lauseeseen: ikinä ei ole liian myöhäistä, Joe Sullivan alleviivaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Nora Kajantie, Lontoo