Tshekki allekirjoitti Lissabonin sopimuksen

Tshekin presidentti Václav Klaus on allekirjoittanut EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen. Klaus allekirjoitti sopimuksen iltapäivällä sen jälkeen, kun Tshekin perustuslakituomioistuin oli todennut, että sopimus on maan perustuslain mukainen.

Ulkomaat
Tshekin perustuslakituomioistuin kokoontui käsittelemään Lissabonin sopimusta
Reuters TV

Klaus sanoi kunnioittavansa tuomioistuimen päätöstä, vaikkei olekaan sen kanssa samaa mieltä.

- En voi olla samaa mieltä päätöksen sisällön kanssa, sillä Lissabonin sopimuksen tultua voimaan Tshekki ei enää ole suvereeni valtio, presidentti Klaus sanoi tiedotustilaisuudessa.

EU:n komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan Lissabonin sopimus voi Tshekin ratifioinnin jälkeen tulla voimaan joulukuussa tai tammikuussa. Tshekki oli viimeinen EU-maa, joka ei ollut vielä allekirjoittanut sopimusta.

Nimityspeli ratkaisuvaiheeseen

Sopimuksen hyväksymisen myötä poistui viimeinen este nimityksille uusiin EU-virkoihin. Lissabonin sopimus luo EU:lle huippukokouksen pysyvän puheenjohtajan eli presidentin viran ja ulkoministerin viran. Nyt EU voi myös nimittää uuden komission.

EU-johtajat pääsivät viime viikolla sopuun Tshekille myönnettävistä poikkeuksista. Presidentti Klaus vaati sopimukseen lisäyksiä siitä, etteivät toisen maailmansodan aikaiset omaisuusjärjestelyt tulisi uudelleen käsiteltäviksi.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset