Krusifikseja vastustanut suomalaisnainen sai tappouhkauksia Italiassa

Suomalaisnaisen valitus krusifiksien pitämisestä koulujen seinillä on tuottanut Italian valtiolle langettavan päätöksen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun mukaan krusifiksien pitäminen esillä julkisissa kouluissa rikkoo uskonnonvapautta. Suomalaisnainen kertoo YLE Uutisille, että häntä on uhkailtu raskaan prosessin aikana.

Ulkomaat
Oppilaat kantavat puista ristiä koulun pihalla
Massimiliano Schiazza / EPA

Abano Termen kaupungissa Pohjois-Italiassa asuva Soile Lautsi kertoo pyytäneensä kahdeksan vuotta sitten lastensa koulua poistamaan ristiinnaulittua Jeesusta esittävät krusifiksit luokkahuoneiden seinältä. Lautsin lapset olivat tuolloin 11- ja 13-vuotiaita.

Lautsi vei asian ensin italialaisiin tuomioistuimiin ja kolme vuotta sitten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Sipoosta kotoisin oleva Soile Lautsi kertoo olevansa ateisti.

Lautsin mukaan prosessi on ollut raskas. Krusifiksit kuumentavat tunteita katolilaisessa Italiassa.

- Olemme saaneet kaiken maailman uhkauksia, nimettömiä kirjeitä, tappouhkauksia, hävyttömiä puhelinsoittoja, hävyttömiä kirjeitä. Ei tämä kovin hauskaa ole ollut, Lautsi sanoo Yle Uutisten puhelinhaastattelussa Italiasta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun mukaan krusifiksin läsnäolo rajoittaa vanhempien oikeutta kasvattaa lapsensa vakaumuksensa mukaisesti. Krusifiksi voi perusteluiden mukaan helposti saada oppilaat ajattelemaan, että heitä opetetaan "tietyn uskonnon leimaamassa kouluympäristössä." Ristisymboli voi järkyttää ateisteja ja muihin uskontoihin uskovia oppilaita, tuomioistuin jatkaa.

"Olemme pohjasakkaa tässä maassa"

Italian tuomioistuimelle toimittaman mielipiteen mukaan ristiinnaulittua Jeesusta esittävä krusifiksi on kansallinen kulttuurin, historian ja identiteetin symboli. Lautsi huomauttaa, ettei jutussa ole kyse uskonnollisen elämän rajoittamisesta.

- Kukaanhan ei kiellä yksityistä ihmistä kantamasta krusifiksia kaulassa. Nyt on kyse julkisesta seinästä, Lautsi sanoo.

Tuomioistuimen mukaan julkisten koulujen täytyy noudattaa tunnustuksellista tasapuolisuutta opetuksessa, johon osallistuminen on pakollista.

Tuomioistuin määräsi Italian valtion maksamaan Lautsille 5 000 euron korvaukset. Oikeuden päätös ei kuitenkaan velvoita Italiaa poistamaan ristejä koulujen seiniltä.

Soile Lautsi on päätökseen tyytyväinen.

- Meidän mielestämme tämä on loistava uutinen koska Italia on hyvin voimakkaasti katolinen ja muita uskontoja sortava. Vielä enemmän kuin muita uskontoja täällä sorretaan luultavasti ateisteja. Me olemme pohjasakkaa tässä maassa, Lautsi sanoo.

Päätös kuohuttaa myös Vatikaania

Vatikaani tuomitsi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen. Vatikaanin edusmiehen isä Federico Lombardin mukaan päätös otettiin Vatikaanissa vastaan järkytyksellä ja surullisin tuntein.

- On väärin ja yksisilmäistä yrittää sulkea krusifiksi opetuksen ulkopuolelle, Lombardi sanoi.

Italian hallitus on ilmoittanut valittavansa päätöksestä.

- Kukaan ei tule onnistumaan identiteettimme pyyhkimisessä, ei varsinkaan ideologinen eurooppalainen tuomioistuin, sanoi Italian opetusministeri Mariastella Gelmini uutistoimisto ANSA:n mukaan.

Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä voi tulla merkittävä ennakkotapaus muidenkin Euroopan maiden julkisissa kouluissa.

Lähteet: YLE Uutiset