Henkilöverotus kasvoi vielä - yhteisöverotulot notkahtivat

Yksityisten pohjoiskarjalaisten maksama verosumma kasvoi vielä viime vuonna. Kuntien yhteisöverotulot sen sijaan romahtivat.

yhteisövero
Rahaa ja leima
YLE / Anssi Leppänen

Pohjoiskarjalaiset maksoivat kotikunnilleen kunnallisveroja 383 miljoonaa euroa. Summa on runsaat 4 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Saman verran kasvoi maksettujen kirkollisverojen määrä. Seurakunnat saivat verotuloja liki 26 miljoonaa euroa.

Yritysten lähinnä valtiolle ja kunnille maksamat yhteisöverot sen sijaan putosivat roimasti. Eniten eli noin 40 prosenttia yhteisöveropotti supistui Rääkkylässä, Joensuuhun liittyneissä Enossa ja Pyhäselässä sekä Tohmajärvellä.

Kaikkiaan maakunnan asukkaat ja yritykset maksoivat kunnallis- ja valtionveroa, sairausvakuutusmaksuja ja kirkollisveroa 602 miljoonaa euroa. Summa on vajaan prosentin suurempi kuin edellisvuonna.

Mätkyjä keskimäärin tonni

Verotuksen valmistuttua jäännösveroa joutuu maksamaan noin 21 000 pohjoiskarjalaista keskimäärin 1 000 euroa. Huomattavasti useampi eli 104 000 asukasta sen sijaan saa joulukuussa pankkitililleen veronpalautusta. Keskiarvopalautus on vajaat 600 euroa.

Osakeyhtiöistä ja muista yhteisöistä lisäverolapun on saanut vajaat 800, maksettavaa on keskimäärin 6 000 euroa. Yhtä moni yritys saa palautusta, keskiarvopalautus on 15 000 euroa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala