1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pyynikki, Tampere

Pyynikin kortteleissa leikittiin ja liikuttiin

Pyynikin poikina tunnetut Seppo Saaristo, Eero Saari ja Pertti Laakkonen viettivät lapsuutensa Palomäentien, Santalahdentien ja Ammattikoulun kortteleissa. 1930-luvun Pyynikki oli lasten kannalta oiva paikka asua: Iso-Pohjana ja Pikku-Pohjana tunnettu kortteli oli iso, ja kaikissa taloissa oli pihat - monissa vielä omenapuita ja marjapensaita.

Pyynikki, Tampere
Bussimuotia Palomäentiellä 40-luvullaTampere-Seuran arkisto

Poikien kotikorttelia kutsuttiin ”opettajien kortteliksi”, koska siellä asui toistakymmentä opettajaa. Palomäentiellä asuivat muun muassa Aleksanterin koulun opettaja Onni Jalava ja Lante Saari sekä Varalan perustajina tunnetut Anna Lilja ja Anna Schrek.

Seppo Saariston lapsuuden taloyhtiö, Palomäentie 31, oli nimeltään Ilomäki Oy. Siihen kuului kolme taloa, joissa asui paljon kaupungin johtohenkilöitä ja poliitikkoja.

- Suuri johtajien määrä johtui ehkä siitä, että he olivat ilmeisesti olleet mukana jo rakennuttamassa taloyhtiötä, Seppo Saaristo arvelee.

Tytöt ja pojat leikkivät yhdessä

Pertti Laakkonen muistelee, kuinka pihasta toiseen sai mennä vapaasti, ja pihoilla mentiinkin ahkerasti muun muassa vinkkiä. Tytöt ja pojat myös leikkivät siihen aikaan yhdessä eivätkä niinkään paljon omissa ryhmissään.

Pyynikin näkötorniin ja kahvilaan lapset eivät rahapulan vuoksi päässeet. Sen sijaan tornin ympärillä olevissa metsissä leikittiin usein.

- Pirtuajan jälkeen metsät olivat täynnä kanistereita, joista tehtiin rumpuja leikkeihin, Eero Saari kertoo.

Monttu oli siihen aikaan pääasiallisin kenttä, jossa kesäisin pelattiin jalkapalloa ja pesäpalloa; sen sijaan Pyynikin urheilukentälle ei miesten muistaman mukaan päässyt. Nykyisen Tampereen konservatorion kohdalla oli Perunapelloksi kutsuttu kenttä, jota käyttivät erityisesti lyseolaiset.

Sukset suihkivat kevääseen asti

Talvisin hiihdettiin Pyynikin rinteillä ja laskettiin "santamontun" rinteestä alas. Rinteessä oli myös paljon hyppyreitä, joista hypättiin niin kauan kuin lunta vain riitti. Nykyisin hyppyriseudun paikalla on luistinrata ja leikkikenttä.

Pojat eivät siihen aikaan liiemmin kolttosia tehneet. Pertti Laakkonen tunnustaa jälkikäteen yhden vahingon: Pyynikin rinteeltä lentoon lähtenyt liidokki nousi ilmavirran mukana Palomäentien yli ja osui suoraan Eero Saaren kodin ikkunaan. Onneksi vain ulkoruutu hajosi!

Lähteet: Yle Tampere/Päivi Solja

Lue seuraavaksi