Sota-ajan tuunaustaito näkyy näyttelyssä

Sotavuosien aikainen kotirintaman arki esittäytyy Nokialla. Paula Hietalan esineistökokoelmassa sota-aikaa katsotaan naisten ja lasten näkökulmasta. Esillä on muun muassa vanhoja koulukirjoja ja vaatteita.

kulttuuri
Paula Hietala esittelee "tuunattua" sota-ajan pikkutytön vaatetta. Taustalla suurta huutoa olleet paperinuket,YLE Tampere

70 vuotta sitten suomalaisten arkinen elämä muuttui täydellisesti kertaiskulla. Lyhyessä ajassa kodeissa siirryttiin vuosien ajaksi aivan uudenlaiseen arkiympäristöön, johon kuuluivat lähes yksinomaan vain naiset ja lapset. Miehet olivat pääosin kaikki siirtyneet rintamalle.

Nokialla, kirjastotalon viereisen korttelin sisätorin tiloissa parhaillaan esillä olevassa näyttelyssä kotirintaman arki avautuu vierailijalle ennen kaikkea arkisten esineitten, tarvikkeiden, lasten lelujen ja leikkien sekä erilaisten aikalaisjulkaisujen kautta. Ajankuva välittyy näyttelyssä korostetusti juuri naisten ja lasten silmin nähtynä.

Näyttelyn on koonnut nokialainen Paula Hietala, joka on vuosikymmenien ajan kartuttanut kotirintaman esineistökokoelmaansa nimenomaan aikakauden eläneen pikkutytön silmin.

"Tuunaus" oli muodissa sota-aikana

Kekseliäisyys ei tuntenut rajoja tuon aikakauden kotitalouksissa. Kaikki materiaalit hyödynnettiin, ruoan valmistuksessa puuttuvat aineet korvattiin aina jollain muulla ainesosalla, kaikessa säästettiin pakon ja puutteen sanelemana.

- Elettiin säännöstelyn ja ostokorttien aikakautta, kertoo Paula Hietala.

Säästäväisyyttä korostettiin joka käänteessä ja talkootyö oli sota-ajan kotirintamalla suorastaan elämäntapa. Tätä todistavat myös näyttelyssä esillä olevat lukuisat aikakauden julkaisut ja julisteet sekä erilaisten vastkkeiden säilytysastiat.

Esimerkiksi kaakaota saatiin kätevästi kuivatusta punajuuresta.

- Vaikka käsite tuunaus olikin tuohon aikaan meille tuntematon, sitä toteutettiin joka asiassa päivästä päivään. Vaatteet ja muut tekstiilit käsiteltiin aina uuteen uskoon ja niistä tehtiin tarpeen mukaan juuri sitä mistä kulloinkin oli puute, useampia vaatekappaleita yhdistellen. Puusta ja paperista valmistetut kengät olivat suurta muotia ja paperi oli usein myös mattojen perusmateriaali.

- Sota-aika loi myös uutuus tuotteita, kuten paperinenäliinat, puiset korut sekä esimerkiksi kaatuneille omat valokuvakehykset sekä mustat kakkupaperit surujuhlia varten, esittelee Paula Hietamies esimerkein näyttelyssään.

Oppikirjoja päivitettiin itse tilanteeseen sopivaksi

Selviytymismielialaa ruokkiva sotapropaganda oli läsnä lähes kaikessa, Esimerkkinä tästä vaikkapa lasten seikkailukuvakirja Motti-Matti ja Vanja-katti. Huonostihan siinä aina Vanja-katille kävi.

Uusia oppikirjoja ei koululaisille juurikaan noina vuosina painettu. Kouluissa elettiin kuitenkin ajan hermolla ja esimerkiksi maantiedon kirjoista yksinkertaisesti sutattiin mustalla värillä yli ne sivut, jotka eivät enää pitäneet kutiaan tilanteiden muuttuessa rajoillamme.

- Sodasta rintamalla ja evakkomatkoilla on kirjoitettu paljon, aikalaismuisteloita on tallennettu. Mutta olisiko jo korkea aika kerätä vielä elossa olevien ja muistinsa säilyttäneiden henkilöiden kertomuksia ja tuntemuksia myös kotirintaman arkikokemusten osalta, huomauttaa Paula Hietala.

Lähteet: YLE Tampere / Seppo Lehtonen