1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Leila Simonen (Kirjailija)

Hitaampaa elämää etsimässä

Kiireen keskellä hitaammasta elämästä puhuminen herättää vähintääkin kiinnostusta. Voisiko oman, hektisen elämän kääntää toiselle uralle? Leila Simonen vaihtoi työntäyteisen arjen epävarmuuden aikaan, kun kymmenen vuotta sitten jättäytyi pois yliopistomaailmasta ja alkoi kirjoittaa dekkareita sekä voimaannuttavia tietokirjoja.

Leila Simonen (Kirjailija)
YLE Tampere

- Kun jättäydyin pois työelämästä, minua pelotti kaikki. Pelotti oma asema, kun en enää ole tärkeä virkamies, taloudellinen tulevaisuus, ystävien suhtautuminen, kun yhteiskunnallinen statukseni romahtaa. Halusin elämääni epävarmuutta ja vahventua sisäisesti tätä kautta.

Hyppäys aikataulutetusta arjesta syrjään oli elitistinen ja itsekäskin, mutta antoi voimavaroja jonkin uuden ja arvokkaamman kokemiseen. Nyt Simonen puhuukin hitaamman elämän puolesta.

Kohtuullistamista tai valittua vaatimattomuutta

Kirjakaupassa ei ole pulaa elämäntaidon oppaista, joissa neuvotaan askel askeleelta kohti downshiftingiä tai arjen leppoistamista. Leila Simonen itsekin pohtii vielä sopivaa suomenkielistä sanaa kuvaamaan arjen muutosta.

- Itse pidän sanoista kohtuullistaminen tai valittu vaatimattomuus, joka kertoo siitä, että oravanpyörässä ei jatkuvasti pyri saamaan lisää titteleitä, asemaa tai rahaa. Tämähän ei koske ainoastaan työelämää, vaan myös vapaa-aikamme on muuttunut aiempaa hektisemmäksi.

Työ ei voi olla elämän ainoa kivijalka

Leila Simonen kertoo, että hän tapaa usein ihmisiä, jotka elämäänsä taaksepäin katsoessaan muistavat lapsen syntymän merkkitapahtumana, mutta muuten arki on täyttynyt tasaisesta aherruksesta.

- Kyllä ihmisellä muutakin elämyksiä pitäisi olla kuin lasten syntymät. Työ ei voi olla elämän ainoa kivijalka.

Moni palkitsee itseään ostamalla itselleen jotain pientä ja kivaa palkinnoksi. Leila Simonen toivoo, että elämä ei olisi pelkkää kulutusarkea.

- Arjessa pitäisi olla hetkiä, joissa ehtii myös ajatella ja läpikäydä myös ikäviä asioita. Suorittava ihminen ei ehdi tuntea ja raha on usein ainoa asia, jonka kautta haetaan hyvää mieltä ja palkintoja.

Varastetut onnen hetket

Suomessa kasvatetaan lapset usein ottamaan muut huomioon ja vastaamaan muiden odotuksiin. Leila Simonen kertoo tavanneensa satamäärin naisia, jotka ovat hyviä äitejä ja vaimoja sekä loistavia työntekijöitä, mutta ovat onnettomia, koska eivät ole tutustuneet itseensä.

- Paasaan usein naisille, että opettele miellyttämään itseäsi. En halua, että meistä tulee katkeria vanhoja akkoja, vaan vaikkapa iloisia hulttiotätejä, Simonen hymyilee.

Ensimmäiseksi askeleeksi kohti hitautta Leila Simonen lukee onnen hetkien varastamisen ihan vain itseä varten.

- Niiden avulla voi lähteä kasvattamaan tervettä itsekkyyttä. Ja unelmoida pitää aina.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi

Lue seuraavaksi