Kausi-influenssaan kuolee vuosittain satoja suomalaisia

Monella meistä menevät kausi-influenssaviruksen ja tavallisen flunssaviruksen aiheuttamat taudit sekaisin. Ja sitten ovat vielä nämä aina välillä ilmaantuvat uudet influenssavirukset, jotka voivat levitä pandemiaksi, kuten sikainfluenssa. Kausi-influenssaan kuolee Suomessa vuosittain jopa tuhat ihmistä.

Kuva: YLE / Ludovic Di Orio

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Markku Kuusen mukaan viimeksi Suomessa kärsittiin laajamittaisesta influenssapandemiasta talvella 1968-1969.

Sikainfluenssan suhteen tilanne on nyt Kuusen mielestä aika haastava.

- Tauti leviää pohjoisesta kohti etelää ja Suomessa käydään kilpajuoksua rokotusten ja sikainfluenssan leviämisen kesken.

Influenssa ei ala nuhalla

- Influenssaan kuuluu enemmän yleisoireita kuin tavalliseen flunssaan. Näitä ovat korkea kuume, kurkkukipu ja yskä. Influenssa ei myöskään ala yleensä nuhalla, kuten tavallinen flunssa usein alkaa.

Mikä on sitten kausi-influenssan ja sikainfluenssan ero?

- Influenssa tulee joka talvi. Tämän kausi-influenssan lisäksi aina välillä tulee uusi influenssa-virus, joka voi levitä pandemiaksi. Viimeksi Suomessa tällainen tilanne oli 60-luvun lopulla.

Rokotekattavuudessa parantamisen varaa

- Kausi-influennssaan kuolee Suomessa vuosittain satoja, jopa tuhat ihmistä. He ovat yleensä vanhuksia tai perussairaita. Näistä kuolemista monet pystyttäisiin estämään, jos vanhukset ja perussairaat saataisiin rokotettua. Rokotus on ilmaista, mutta valitettavasti rokotekattavuus on Suomessa melko vaatimaton.