Suu voi valehdella, mutta eleet eivät

Vaikka eleet ovat pääosin alitajuisia, pahoista tavoista voi päästä myös eroon. Voi myös opetella ilmaisemaan asioita elävämmin.

terveys
Näyttelijä Harri Ekonen kasvoillaan haaveileva ilme
Näyttelijä Harri Ekonen ajattelee lämpöisiä ajatuksia.YLE / Sari Törmikoski

Näyttelijä on eleiden ja ilmeiden asiantuntija. Eleiden esittämisen laajuus riippuu muun muassa näyttämön koosta ja näytelmän ja roolin luonteesta. Hämeenlinnan kaupunginteatterin näyttelijä Harri Ekonen ei oikeastaan harjoittele, vaan rohkea tapa ilmaista itseään näyttämöllä tuo automaattisesti eleet ja ilmeet työhön. Näyttelijän ammatissa oppii tulkitsemaan ihmisiä.

- Mielenkiintoisinta on havaita ristiriita. Jos ihminen puhuu kauniisti, mutta kroppa kertoo torjumisesta, jää helposti ihmettelemään, että mitä siellä takana oikeasti on, Harri sanoo.

Ilmeet ja eleet ovat melko universaaleja. Kädet ristissä rinnan päällä, ohi katsominen tai poispäin kääntyminen ovat klassisia torjunnan merkkejä.

- Silmät kertovat paljon. Jos hymy ei ulotu silmiin, se ei ole aito. Silmät eivät valehtele. Pelkoon, kauhuun ja arkuuteen liittyvät eleet ovat hyvin alitajuisia. Jos ihminen paljastaa "rintapanssarinsa", se kertoo avoimesta asenteesta. Kädet selän takana seisova ihminen antaa leppoisamman vaikutelman, opastaa Harri Ekonen.

Suomalaisen henkilökohtainen reviiri on aika suuri; emme mielellään tule kovin lähelle toista.

- Ulkomailla huomaa kuinka lähelle ihmiset tulevat ja loppupeleissä olo tuntuu tosi hyvältä. Ehkä suomalaiselle tekisi hyvää tulla enemmän kosketetuksi. Läheisyys tekisi meille hyvää, päättää Harri Ekonen.

Lähteet: YLE Häme / Heidi Kononen