Reseptivapaat lääkkeet kauppojen hyllyille Ruotsissa

Marraskuun alusta lähtien ruotsalaiset ruokakaupat ja kioskit saavat myydä joitakin reseptivapaita lääkkeitä. Haaparannalla tämän uskotaan vilkastuttavan rajakauppaa.

käsikauppalääkkeet
Haaparannan Coopin myymälänhoitaja Hans Olsson on tyytyväinen lakimuutokseen, joka tuo reseptivapaita lääkkeitä kauppojen hyllyille.YLE / Kyösti Vaara

Kaupoista saa ostaa muun muassa särky- ja allergialääkkeitä sekä hormonivalmisteita ja jopa jälkiehkäisypillereitä.

Ruotsin noin 900 reseptivapaasta lääkkeestä 540 on hyväksytty myytäväksi apteekkien ulkopuolella. Haaparannalla esimerkiksi ICA Maxi ja Coop ryhtyvät myymään lääkkeitä lähipäivinä.

Coop ottaa myyntiin aluksi puolensataa tuotetta, kertoo myymälänhoitaja Hans Olsson. Ensimmäisenä myyntiin tulee esimerkiksi särkylääkkeitä ja muita tavallisia lääkkeitä, joiden käyttö ei vaadi erityistä asiantuntemusta. Tuotteet ilmestyvät Coopin hyllyille ensi viikolla.

Olsson uskoo, että reseptivapaat lääkkeet ovat hyvä myyntivaltti Haaparannan päivittäiskaupoille. Hän arvelee, että lääkekauppa houkuttelee myös suomalaisia asiakkaita länsinaapuriin ostoksille.

Kaupasta ei saa neuvoja lääkkeiden käyttöön

Kaupan henkilökunta ei kuitenkaan saa neuvoa asiakkaita lääkkeiden käytössä niin kuin apteekin henkilökunta. Myyntiin tulevissa lääkkeissä täytyy olla hyvät kirjalliset ohjeet mukana.

- Sellainen ohjeistus meillä on, että saamme informoida asiakasta lukemaan itse ohjeet lääkkeen käytöstä, jos heillä on jotain kysymyksiä, Olsson kertoo.

Kauppat saavat myydä myös joitakin sellaisia tuotteita, joiden käyttö vaatii tietoa, kuten jälkiehkäisypillerit. Esimerkiksi Coop-ketjun liikkeet eivät kuitenkaan näillä näkymin myy niin sanottuja katumuspillereitä.

Hans Olssonin mukaan kaupat odottavat valtiolta vielä tarkempaa ohjeistusta lääkkeiden myyntiin.

Lähteet: YLE Perämeri