Kanta-Hämeessä useita miljonäärejä

Pääomatulojen kuningas oli viime vuonna jokioislainen purkkatehtailija Paavo Kuusela. Yli miljoonan pääomatulot saivat myös Karl Fazer ja Ilkka Brotherus. Palkkatulojen ykkönen oli hämeenlinnalainen Toni Andersson.

pääomatulot
Euroja.
YLE

Verovuosi 2008 on ollut Kanta-Hämeessä hyvien tulojen vuosi monessakin suhteessa. Tänään avautuneiden verotietojen mukaan lähes jokainen hyviin tai kohtuullisiin tuloihin päässyt saa jouluksi vielä palautuksia. Edellisten verovuosien tapaan pääomatulot ovat tuottaneet parhaiten ja niiden verotuskin on ollut palkkatuloja matalampi.

Hämeenlinnalainen Toni Andersson on Kanta-Hämeen tienestiykkönen. Kiinteistöalalla toimivan Anderssonin verotettava ansiotulo viime vuonna oli runsaat 1,4 miljoonaa euroa. Suomalaisten ansiolistalla Toni Andersson on sijalla 32. Sijalta 127 löytyy hämeenlinnalainen Konecranesin Pekka Päkkilä, jonka verotettava ansiotulo oli 770 000 euroa.

Kanta-Hämeessä suuriin pääomatuloihin ylsivät viime vuonna monet tutut nimet. Karl Fazer Hauholta sai pääomatuloa runsaat 1,3 miljoonaa, Liisa Akimof Riihimäeltä lähes 950 000, Ilkka Brotherus Hausjärveltä runsaat yli 1,4 miljoonaa ja kaiken huippuna Jokioisilta Paavo Kuusela lähes 2,7 miljoonaa. Kovia pääomatuloja ovat tuottaneet niin siivousvälineiden valmistus, purukumin teko kuin television viihdebisneskin.

Viihdejulkkikset ovat Kanta-Hämeessä varsin vähissä. Viihdetulotkin ovat normaalisti kohtuullisia palkansaajatuloa. Esimerkiksi Heidi Kyrö Hämeenlinnasta tienasi viime vuonna ansio- ja pääomatuloja yhteensä runsaat 20 000 euroa. Elokuvanäyttelijä, rakennusmies Jouko Ahola sai niin ikään runsaat 20 000, iskelmätähti Janne Tulkki Lopelta runsaat 90 000 ja viihdejuontaja tv-tähti Janne Kataja Riihimäeltä runsaat 100 000 euroa vuodelta 2008.

Maakunnan kansanedustajien tulokärjessä ovat ministeri Sirkka-Liisa Anttila tulot 152 000 euroa ja jo eduskunnasta Lontooseen pankkiiriksi lähtenyt Jari Koskinen, jolla tuloja oli lähes 100 000 euroa.

Yleisjohtaminen julkisessa toiminnassakin tuottaa kohtuullisesti. Hämeenlinnan kaupungin johtaja Tapani Hellstèn ansaitsi viime vuonna runsaat 149 000 euroa. YLEn TV:n johtaja ja hämeenlinnalaisen kulttuuri- ja kongressitehdas Verkatehtaan hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Heinonen pääsi silti Hellstèniäkin parempiin tuloihin - Heinonen tienasi runsaat 182 000 viime vuodelta.

Alojensa huippuammattilaisetkin ansaitsivat viime vuonna mukavasti, pianisti Olli Mustonen Hausjärveltä 325 000, jääkiekon maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen Riihimäeltä 115 000.

Lisäksi bisneksen, etenkin omistamisen veteraaneille saattaa vielä eläkkeelläkin tuloa kertyä mukavasti kuten Arvi Paloheimolle Riihimäeltä tai Jaakko Heikkilälle Hämeenlinnasta.

Kuluva verovuosi 2009 antaa silti jo aivan toisenlaiset näkymät, etenkin yritystaloudessa. Kun monien yritysten tulos on tänä vuonna heikko, se näkyy pääomatulojen putoamisena. Kunnat ovat jo saaneet tämän kokea, kun yhteisöverojen ennakot ovat pudonneet.

Tämä vuosi pudottaa myös palkkatuloja, monilla aloilla on ollut jo lomautuksia ja julkisen alan massalomautukset ovat vasta tulossa lähikuukausina. Taantuma iskee lomautuksina kuntiin rankimmin ensi vuoden puolella 2010.

Lähteet: YLE/ Kari Mustonen