1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia Junior -palkinnosta kilpaillaan fantasialla ja ympäristökysymyksillä

Finlandia Junior -palkintoraati on valinnut vuoden runsaasta 150 lasten- ja nuortenkirjasta kuusi ehdokasta tämän vuoden voittajaksi. Ehdolla ovat Siiri Enoranta, Antti Halme, Juba, Mari Kujanpää, Paula Noronen ja Maria Turtschaninoff.

Palkintolautakunnan johtaja Minna Riikka Järvinen sanoo raadin halunneen nostaa monista loistavista kirjoista esiin ne, joita se tietää voivansa suositella lukijoille. Ne ovat loistavaa kirjallisuutta, taiturillisesti kirjoitettuja ja näkökulmiltaan avartavia teoksia, jotka jäävät elämään suomalaisen lasten- ja nuortenkirjojen klassikkoina, Järvinen hehkuttaa.

Siiri Enoranta: Omenmean vallanhaltija

Enorannan fantasiakirjassa on kaksi ystävystä, joista toinen putoaa kuoleman aavikolla juoksuhiekkaan ja halvaantuu ja toinen päättää hakea hänelle pelastuksen lähtemällä uhkarohkealle matkalle kuusijalkaisella ratsullaan. Raadin mukaan kirjassa ollaan perusasioiden äärellä - riittää, kun tekee parhaansa - ja moraalinen punninta on taitavaa.

Antti Halme: Metalliveljet

Metalliveljet on yhdistelmä bändikirjaa, jännitysromaania ja kasvukertomusta. Pohjalla on tarina kaupunkia hallitsevasta rasistijengistä ja päähenkilöiden taistelusta sitä vastaan. Raadin mukaan Halme on onnistunut kirjoittamaan kirjan, joka on moraaliltaan selkeä mutta ei moraalinen.

Juba: Jääkarhun sydän

Minerva on viimeistä jääkarhua puolustava aktiivinen tyttösankari, jonka moninaisesta apujoukosta raatia puhuttelivat etenkin sarkastinen erakkopingviini ja peräkammarin albatrossi. Jääkarhun sydän on visuaalisesti täynnä liikettä, joka vie tarinaa eteenpäin, ja luonnonsuojelun teema kulkee sujuvasti läpi kirjan, raati kiittää.

Mari Kujanpää: Minä ja Muro; kuvitus Aino-Maija Metsola

Minä ja Muro kertoo surullisesta koulutytöstä, ja siinä kuvataan vahvasti turvattomuutta. Koulu ja koti ovat kovia paikkoja, mutta niistä voi selvitä, kirja kannustaa. Kujanpää kuvaa taitavasti aikuisten välinpitämättömyyttä lasten elämästä, ja teksti raskaus saa vastapainon Metsolan kuvien lämmöstä ja hellyydestä, raati sanoo.

Paula Noronen: Emilian päiväkirja. Supermarsu pelastaa silakat; kuvitus Pauliina Mäkelä

Mitä pitäisi tehdä, kun koulu on homeessa, Itämeri on saastunut ja muitakin yhteiskunnallisia ongelmia on? Tietysti pitää kutsua paikalle Emilia supermarsu. Raadin mukaan Norosen kirja on hervottoman hauska olematta tyypillinen "hauskaa lapselle" -kirja ja Mäkelän rohkea kuvitus komppaa hienosti tekstiä ja sen yhteiskuntakritiikkiä.

Maria Turtschaninoff: Arra. Legender från Lavora

Ara-tyttö syntyy epätoivottuna ja hyljeksittynä. Hän ei opi puhumaan, joska kukaan ei puhu hänelle. Sen sijaan hän oppii virran, tulen ja tuulen laulun, ja oman laulunsa myötä hän oppii hallitsemaan luontoa. Hän saa kuitenkin huomata, että voimaa voi käyttää myös väärin. Palkintoraadin mukaan Arra on runollisen kaunis teos, jossa kertojaperinne elää vahvana.

Vuonna 1997 perustettu Finlandia Junior -palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjalle. Palkintosumma on 30 000 euroa. Palkinto jaetaan marraskuun 24. päivänä.