Amerikkalaisdiplomaatti tapasi Myanmarin oppositiojohtajan

Yhdysvaltain Aasiasta vastaava apulaisulkoministeri Kurt Campbell vierailee Myanmarissa, entisessä Burmassa. Hän on korkein maassa vieraillut amerikkalaisviranomainen vuoden 1995 jälkeen, jolloin silloinen ulkoministeri Madeleine Albright kävi maassa.

Ulkomaat
Kurt Campbell  ja Aung San Suu Kyi
Nyein Chan Naing / EPA

Epävirallisella vierailulla pohjustetaan presidentti Barack Obaman uutta Aasian politiikkaa.

Kurt Campbell on tavannut vierailullaan sekä maata hallitsevan sotilasjuntan että poliittisen opposition edustajia. Tavattuaan maan pääministerin Thein Seinin Campbell kiisti jyrkästi, että esillä olisi ollut Myanmarin vastaisten talouspakotteiden purkaminen.

Hän tapasi myös 20 viime vuotta kotiarestissa olleen oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin, joka tuotiin kotoaan läheiseen hotelliin tapaamaan amerikkalaisvierasta. Presidentti Barack Obaman tavoitteena on tunnustella mahdollisuuksia aloittaa poliittinen vuoropuhelu maan sotilasjuntan kanssa ja näin varmistaa, että myös oppositio voi osallistua ensi vuoden parlamenttivaaleihin.

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi ilmoitti kannattavansa presidentti Obaman politiikkaa ja kehotti amerikkalaisvaltuuskuntaa tapaamaan myös muita oppositioryhmiä.

Lähteet: YLE Uutiset