”Afganistanin vaalit olivat onneton farssi”

Pohjoismaisen Afganistan-seminaarin puhujat Hanasaaressa pahoittelivat yhteen ääneen Afganistanin äskettäisten presidentinvaalien yhteydessä esiintyneitä ongelmia.

Ulkomaat
Afganistan seminaarin osanottajia ja keskustelijoita
YLE

Seminaarin avannut alivaltiosihteeri Markus Lyra kutsui vaaleja onnettomiksi, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen piti vaaleja farssina, ellei peräti tragediana, ja puolustusministeri Jyri Häkämies kertoi olevansa niihin pettynyt.

Amerikkalainen NATO:n apulaispääsihteeri Lawrence Rossin puolestaan lainasi presidentti Barack Obaman arviota: vaalit olivat sotkuisat, mutta eivät kuitenkaan täydellinen epäonnistuminen.

Karzai epäilyttää

Tätä pohjalta seminaarin puhujat myös suhtautuivat epäilleen vaalien voittajan, presidentti Hamid Karzain kykyyn hoitaa rehellisesti Afganistanin asioita.

Puolustusministeri Häkämiehen mukaan epäilyksiä on jäänyt kytemään, ja NATO:n apulaispääsihteeri Rossin kiteytti omat odotuksensa: saa nähdä. Rossin lupasi, että presidentti Karzain tuleva hallinto pannaan erityissyyniin.

Puhujien huolen taustalla vaikuttaa Afganistanin hallinnon laaja korruptio, huumekauppa ja ennen kaikkea maan turvallisuusongelmat.

Afgaanisiviilejä suojattava

Puolustusministeri Häkämiehen mukaan NATOn ISAF-operaation onkin kyettävä nykyistä paremmin suojaamaan siviilejä, tehostettava Afganistanin turvallisuusjoukkojen koulutusta ja edistettävä pyrkimystä hyvään hallintoon.

Häkämies myös edellytti neuvotteluja ns. maltillisten talibanien kanssa, mutta ei tässä yhteydessä maininnut jo esittäneensä kansanedustaja Pekka Haavistoa EU:n välitystehtävään.

Lawrence Rossinin toimenpidelista oli pitkälti samantapainen kuin Häkämiehellä. Hänenkin mukaansa afgaanisiviilien suojaaminen on ISAF-operaation ykköstehtävä ja on tärkeä osa kapinallisten vastaista toimintaohjelmaa. Lisäksi Rossin edellytti tiiviimpää kansainvälistä yhtenäisyyttä, afgaaniarmeijan koulutusta, parempaa hallintoa, poliisivoimien koulutusta ja ISAFin joukkomäärän tarkastelua. Rossinin ei kuitenkaan vielä käynyt arvailemaan Afganistaniin tarvittavien lisäjoukkojen lukumäärää. Tämä arviointi on vielä Yhdysvalloissa kesken.

Kohteliaan vieraan tavoin NATO-lähettiläs Lawrence Rossin kiitteli Suomen panosta ISAF-operaatiossa. Hän myös vakuutti, ettei suomalaisen lisäjoukon ennenaikainen poistuminen Afganistanista aiheuttanut ISAF-operaatiolle minkäänlaista pulmaa. Paperit Afganistanin päässä olivat järjestyksessä vaikka Suomessa asiassa koettiinkin poliittista vääntöä.

Tanska vankasti mukana

Puhujalistalla ollut Tanskan puolustusministeri Sören Gade ei päässyt seminaariin, hän osallistui Afganistanissa kaatuneen tanskalaisen sotilaan hautajaisiin. Gaden tilalla varakansliapäällikkö Kristian Fiscer kertoi Tanskalla olevan 750 sotilasta Afganistanin levottomassa Helmandin maakunnassa.

Tähän mennessä jo 28 tanskalaista sotilasta on menettänyt henkensä Afganistanissa, mutta Fischerin mukaan kotirintaman tuki ISAF-operaatiolle on edelleen vankka. Fischer listasi Helmandin operaation haasteita: turvallisuustilanne on kriittinen, paikallisten afgaanien kapasiteetti auttaa operaatiota on rajallinen eikä pääkaupungista Kabulista ole saatavilla apua. Fischerin mukaan tanskalaisten vastuualueella ei myöskään ole riittävästi afgaanien omia turvallisuusjoukkoja.

Seminaaripuhujille oli yhteistä se, että kaikki korostivat ulkomaisten siviili- ja sotajoukkojen yhteistoimintaa ja sitä, että Afganistanin kriisiä ei ratkaista yksinomaan sotilaallisin toimin. Tavoitteena nyt on siirtää vastuu afgaanien omille turvallisuusjoukoille, mikä puolestaan edellyttää laajamittaista koulutusta. Alivaltiosihteeri Markus Lyra esitteli Afganistanin vakauttamisaikataulun: kyse on pikemminkin vuosikymmenistä kuin vuosista.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarkko Juselius