STM: Tamiflun käsikaupassa olisi väärinkäytön vaara

Sikainfluenssan hoitoon käytettäviä reseptilääkkeitä ei toistaiseksi olla Suomessa vapauttamassa käsikauppaan, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Esimerkiksi Norja on päätänyt sallia Tamiflun ja Relenzan myymisen käsikaupassa maan H1N1-epidemiasta selviytymiseksi.

Kotimaa
Tamiflu-paketti
Yle

STM:n mukaan Suomessa kaikki viruslääkkeet ja bakteeriantibiootit ovat reseptilääkkeitä.

- Tamiflu on antibiootti, ja maailmalla on tullut sille vastustuskykyisiä kantoja. Reseptivapaus voisi johtaa siihen, että sitä käytettäisiin tautiin, joka edellyttäisikin jotakin muuta hoitoa, sanoo lääkintöneuvos Terhi Hermanson STM:sta.

Hermansonin mukaan Tamifluta olisi turhaa antaa esimerkiksi lasten virustauteihin.

Hermanson sanoo, että sikainfluenssa on toistaiseksi ollut lievä tauti ja on ollut mahdollista toimia normaalikäytäntöjen mukaisesti. Potilaat menevät terveysasemille tai yksityisten lääkärien vastaanotoille, ja lääkäri voi määrätä viruslääkkeen, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Sitten potilas ostaa lääkkeen apteekista.

Hermansonin mukaan sikainfluenssatilanne Suomessa on nyt sellainen, että lääkkeiden tarve lisääntyy.

- Me seuraamme tilannetta ja reagoimme tarvittaessa sen muutoksiin. Ja tietysti seuraamme myös, mitä kokemuksia Norjasta saadaan.

Vuoden 2006 lintuinfluenssavaaran yhteydessä keskusteltiin myös mahdollisuudesta, että lääkkeitä voitaisiin toimittaa lääkärien vastaanotoilta, jolloin lääkkeen saisi nopeasti samasta paikasta.

Viruslääke on tehokkain kun se annetaan 6 tunnin sisällä oireiden alkamisesta.

Lähteet: YLE Uutiset