Työnantajalle tulossa oikeus töissä syntyneisiin teoksiin

Sekä työnantajalla että työntekijällä on jatkossa oikeus käyttää työsuhteessa syntyneitä teoksia, jos opetusministeriön työryhmän ehdottamat muutokset tekijänoikeuslakiin toteutuvat. Tekijänoikeusneuvos Viveca Stillin mukaan laki tarkentaisi nykyistä käytäntöä.

Kotimaa

Työ- ja virkasuhteissa syntyy erilaisia tekijänoikeudella suojattuja aineistoja kuten kirjoituksia, valokuvia, karttoja, mainoksia, teknisiä piirroksia ja verkkoaineistoja.

Esityksen tärkein sisältö on Stillin mukaan se, että työnantajalla ja työntekijällä on rinnakkainen käyttöoikeus teokseen. Työnantajalle ei siirtyisi yksinoikeutta, ja moraaliset oikeudet jäisivät tekijälle kokonaisuudessaan.

- Lähtökohtana on, että oikeudet eivät jäisi lepäämään mihinkään, vaan teokset olisivat hyödynnettävissä. Jos työntekijä tai työnantaja ei ole kiinnostunut hyödyntämään teosta, toisella ei ole estettä hyödyntää sitä.

Stillin mukaan nykyisin käytössä on normi, jonka mukaan oikeudet teokseen siirtyvät kokonaan tai osittain työnantajalle silloinkin, kun mitään nimenomaista sopimusta ei ole tehty. Lain tasolla asiasta ei ole säädetty.

Myös jatkossa oikeuksien määrittämisessä sovellettaisiin ensisijaisesti työsopimusta, työehtosopimusta ja eri aloilla vakiintuneita käytäntöjä. Stillin mukaan lailla ei ole tarkoitus muuttaa esimerkiksi yliopistojen käytäntöä, jonka mukaan tutkijalla on oikeus oman tutkimuksensa tuloksena syntyviin teoksiin.

Akava: Tekijänoikeuksien vesittämistä

Palkansaajajärjestö Akava moittii esitystä tekijänoikeuden vesittämiseksi. Sen mukaan työntekijän mahdollisuus hyötyä teoksen käytöstä ei toteudu, koska työnantajan oikeus on niin laaja.

Järjestö on pahoillaan siitä, että palkansaajapuoli ei ole saanut ottaa osaa esityksen valmisteluun.

Työnantajat haluavat yksinoikeuden

Työnantajia edustava Viestinnän Keskusliitto katsoo, että opetusministeriön työryhmän ehdotus selkeyttää yritysten mahdollisuuksia hyödyntää tekijänoikeudella suojattuja työn tuloksia. Työnantajat haluaisivat kuitenkin enemmän.

- Olisimme toivoneet työnantajan saavan yksinoikeuden työn tuloksena syntyvään aineistoon, koska yritys kantaa teosten luomisen kustannukset ja niihin liittyvän taloudellisen riskin, sanoo Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Håkan Gabrielsson tiedotteessaan.

Gabrielsson toteaa kuitenkin, että työnantajalle siirtyvä rinnakkainen käyttöoikeus lisää yritysten toimintavarmuutta ja edistää teosten käytettävyyttä. Tämän vuoksi Viestinnän Keskusliitto suhtautuu ehdotuksen päälinjaukseen myönteisesti.

Lähteet: YLE Uutiset