Hyppää sisältöön

Lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt

Lääkeaineet aiheuttavat Suomessa jo enemmän myrkytyskuolemia kuin alkoholi. Haitallisimmat yhdistelmät saattavat syntyä jo yleisesti käytettävien kipulääkkeiden yhteiskäytöstä. Päihdelääkärin mukaan lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt myös Pohjois-Suomessa perimmäistä Lappia myöten.

Lääkkeet ovat monelle meistä tuttu ja jokapäiväinen asia. Jos kaapista löytyviä purkkeja katsookin tuoreiden myrkytyskuolematilastojen valossa, voi niiden sisältö aiheuttaa helposti hengenvaaran - väärin käytettynä.

Lääkeaineiden aiheuttamiin myrkytyskuolemiin menehtyi Suomessa vuonna 2007 570 ihmistä. Alkoholi jäi lääkkeille kakkoseksi näissä tilastoissa jo vuotta aiemmin. Tärkeimmät lääkeainelöydökset myrkytyskuolemissa eivät yllättäen olekaan kovia huumausaineita.

-Itseasiassa ne pahimmat myrkyt on yleisesti käytettyjä kipulääkkeitä, kodeiinia ja tramadolia eli yleisesti tällainen kodeiinin ja ibuprofeiniin yhdistelmä tai kodeiinin ja parasetamolin yhdistelmä, sanoo apulaisylilääkäri Pekka Laine Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikalta.

-Panacod ja Ardinex ovat tappaneet eniten (väärinkäytettynä) ja tramadol eri muodoissaan. Vasta näiden jälkeen tulevat nämä varsinaisesti huumeena käytettävät aineet.

Myrkytyskuolemien taustalla on itsemurhia, lääkkeiden väärinkäyttöä huumausaineiden tapaan ja myös vahinkoja. Lääkkeitä ei enää pidetä niin vaarallisina kuin ennen ja nykyään potilas kokee usein itse tietävänsä ammattilaista paremmin, mistä apu löytyy. Etenkin kipulääkkeiden reippaassa käytössä nähdään harvoin mitään vikaa, vaikka niitä syötäisiinkin henkiseen kipuun.

-Ihmisillä voi olla vaikeaa ja se tulee esille kipuna, ja sitten kun siihen löytyy sopiva lääke, joka itse asiassa auttaakin siihen alkuperäiseen ahdistukseen, niin ei tarvitse ääneen puhua siitä, että minulla on päässä jotain vikaa, selvittää apulaisylilääkäri Pekka Laine.

-Ehkä lääkkeiden käyttö on vähän trendikästä nykyään, asiakkaat ovat nykyään enemmän oikeassa ja osaavat vaatia lääkkeitä. Lääkäreistä on tullut enemmän asiakkaiden palvelijoita, toteaa Laine.

Lääkkeitä on myös suhteellisen helppo saada, sillä varsinkin niitä väärinkäyttävät osaavat huijata lääkäriä tarpeen tullen.

-Luulen, että tarvittaisiin ihan kansallinen rekisteri, mikä nyt on ehkä tulossakin. Se pitäisi sisällään tiedot siitä, kuka mitäkin lääkkeitä syö, mitä kellekin kirjotetaan. Rekisterin kautta tiedot olisivat sekä apteekkien että terveydenhuollon käytettävissä. Nykyinen järjestelmä sen sijaan on kohtuullisen villi, sanoo apulaisylilääkäri Pekka Laine.

.
.