1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Betonijulkisivu

Hämeenlinnan maakunta-arkisto on Vuoden Betonijulkisivu

Hämeenlinnan maakunta-arkiston graafinen betoni kuvioineen voitti Vuoden 2009 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon.

Hämeenlinnan maakunta-arkiston graafista betonia Kuva: YLE / Miki Wallenius

Palkitun rakennuksen suunnittelija on Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy. Palkitsijat kiittivät keväällä valmistuneen maakunta-arkiston tunnistettavaa näkyvyyttä Hämeenlinnan kaupunkikuvassa sekä betonin karkean materiaalin hienovireistä ja herkkää käyttöä. Rakennus on herättänyt runsaasti huomiota graafisine kuvioineen, jotka alun perin löytyvät arkiston asiakirjoista. Niiden aikajänne ulottuu nykyajasta 400 vuoden taakse.

- Typografiset merkit, tekstit ja kuvat ovat samalla kauniita ja kuvastavat rakennuksen sisältöä. Painokuvion toisto ja epätasainen rytmi luovat julkisivun jännitteen, sanoo graafikko Aimo Katajamäki.

- Maakunta-arkisto on julkinen rakennus, jolla tulee olemaan näkyvä asema ja identiteetti kaupunkikuvassa. Se ei saa näyttää anonyymiltä konttorirakennukselta, luonnehtii arkkitehti Markku Komonen suunnittelun lähtökohtia.

Palkinnon myöntäjien mukaan Hämeenlinnan maakunta-arkiston uusi rakennus on kuin luotu betonijulkisivupalkinnon saajaksi. Ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on syntynyt laadukas kokonaisuus.