Hyppää sisältöön

Rakennusalalla vallitsevat asiakkaan markkinat

Kiinteistö- ja rakentamisalan laman pohjaa ei ole vielä saavutettu Pirkanmaalla. VTT ennakoi rakentamisen vähentyvän vielä ensi vuonnakin viitisen prosenttia.

Kuva: YLE / Antti Eintola

VTT:n barometrikyselyyn vastasi loka-marraskuun vaihteessa pirkanmaalaista 57 yritystä, joiden palveluksessa on 3700 henkilöä. Osa kyselyyn vastaajista uskoi jo laskusuhdanteen olevan taittumassa.

Viime syksynä huolestuneimmat rakennustuotteiden valmistajat ja rautakauppa ovat tänä syksynä toiveikkaimpia suhdanteiden paranemisen suhteen. Yritykset ennakoivat tuloksentekokykynsä ja kannattavuutensa paranevan ensi vuonna.

Työvoiman määrä tulee kuitenkin laskemaan vielä ensikin vuonna. Erityisen paljon väkeä ovat vähentäneet urakoitsijat, rakennustuoteteollisuus ja -kauppa.

Kaksijakoinen tilanne

Rakentaminen keskittyy Pirkanmaalla entistä enemmän Tampereelle, missä asuntorakentajien näkymät ovat muuta maakuntaa paremmat. Myös liikerakennushankkeita on Tampereella vireillä edelleen ennätysmäärä.

Suhdannetilanne on muutenkin kaksijakoinen, arvioi VTT:n projektipäällikkö Terttu Vainio.

- Tämän hetken tilanne ja tulevaisuuden näkymät ovat ihan kohtuullisen hyvät sellaisille yrittäjille, jotka täyttävät kuluttajien tarpeita. Kotitalouksilla on ostovoimaa, rakennustarpeita ja luottamusta tulevaisuuteen. Lainojen korot ovat aika matalat. Yrityspuolen hankkeet eli kärsivät maailmantalouden tilanteesta. Siellä ollaan tultu hyvin korkealta tasolta alaspäin ja varmaan tässä odotellaan muutama vuosi ennenkuin näitä yritysvetosia hankkeita lähtee käyntiin, Vainio maalailee.

Nyt on rakentamisen aika

Ainakin toistaiseksi rakentamisessa on asiakkaan markkinat, sillä suurin osa yrityksistä raportoi kysynnän puutteesta ja hintakilpailusta. VTT:n kyselyn mukaan rakennuskustannukset ovat laskeneet jo jonkin aikaa.

- Jos on pientä remontin tarvetta, tai suurempaakin, nyt on hyvä aika teettää toitä, Vainio sanoo.

Asuntojen muuntihinnan ovat uudelleen laskussa kevään ostoinnostuksen laimennuttua. Kyselyyn vastanneet yritykset ennakoivat kuitenkin hintojen kääntyvän maltilliseen nousuun.