TEAMista tulee SAK:n toiseksi suurin teollisuusliitto

Kaksi Suomen vanhinta ammattiliittoa on yhdistymässä. SAK:laiset Kemianliitto ja Viestintäalan ammattiliitto fuusioituvat vuodenvaihteessa.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu ja Viestintäalan ammattiliiton puheenjohtaja Heikki Helkavuori
Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu ja Viestintäalan ammattiliiton puheenjohtaja Heikki HelkavuoriYLE/ Turku

SAK:laiset Kemianliitto (45 000 jäsentä) ja Viestintäalan ammattiliitto (22 000 jäsentä) yhdistyvät. Vuodenvaihteessa syntyvä TEAM, Teollisuusalojen ammattiliitto ry nousee Metallin jälkeen SAK:n toiseksi suurimmaksi teollisuusliitoksi.

Fuusiolla tähdätään entistä tehokkaampaan edunvalvontaan tilanteessa, jossa työmarkkinajärjestelmä on murroksessa ja työnantajajärjestöt tiivistävät yhteistyötään, sanoo Kemianliiton nykyinen puheenjohtaja Timo Vallittu. Vallittua on esitetty TEAMin puheenjohtajaksi.

Kemianliitto ja Viestintäliitto olivat mukana vuosina 2005-2009 valmistelemassa usean SAK:laisen teollisuusliiton suurfuusiota (Metalli, Kemia, Puu, Rautatieläiset ja Viestintä), mutta tuolloin yhdistyminen epäonnistui. Kemian ja Viestinnän yhdistymistä on valmisteltu siitä lähtien.

TEAM kokoaa seuraavat teollisuusalat ja ammattiryhmät yhteen: Autorengasala, graafiset toimihenkilöt, kemian perusteollisuus, kenkä- ja nahkateollisuus, kirjatyöntekijät, kumiteollisuus, lasikeraaminen teollisuus, lasitus-, rakennuslasitus ja lasinjalostusala, muovituoteteollisuus ja kemian tuoteteollisuus, sanomalehdenjakajat, tekstiilihuoltoala, tekstiili- javaateteollisuusala, öljy,- maakaasu- ja petrokemian teollisuus.

Näistä jäsenmäärältään suurimmat ovat muovituoteteollisuus ja kirjatyöntekijät. Turun seudulla TEAMilaisia arvioidaan olevan tuhansia.

Lähteet: YLE Turku