Viranomaiset huolissaan tatuointien poistamisesta

Säteilyturvakeskus muistuttaa, että tatuoinnin saa poistaa laserilla vain lääkärin valvonnassa. Stuk huolestui kuultuaan tapauksesta, jossa kauneushoitolayrittäjä suunnitteli laserlaitteen hankkimista tatuointien poistamiseen.

terveys
Tatuoija työssään
YLE

Poistoon tarkoitetut laserit ovat suuritehoisia ja vaurioittavat taitamattomasti käytettyinä ihoa. Laitteita voi tilata internetistä halvalla ja helposti.

Stuk selvittää, millaiset yritykset tarjoavat Suomessa tatuointien poistamista. Stuk haluaa tietää erityisesti, mitä laitteita yritykset käyttävät. Erikoistutkija Lasse Ylianttila suosittelee, että tatuoinnistaan eroon haluava kääntyisi aina terveydenhuollon puoleen.

Voimakas säde polttaa ihon

Poistoon tarvitaan tehokas, luokan 4 laserlaite. Sen säde on niin voimakas, että laite voi väärin käytettynä polttaa ihon hetkessä ja aiheuttaa pysyvän haitan.

Lain mukaan suuritehoista laserlaitetta voi käyttää vain lääkäri, tai yrittäjä lääkärin lähetteellä ja valvonnassa. Tatuoinnin laserpoisto on käynyt suosituksi viime vuosina, kun laitteiden hankinta on helpottunut ja uusia yrittäjiä on tullut markkinoille.

Poistettaessa lasersäde hajottaa ihonalaisen tatuointivärin pigmenttiä. Toimenpiteen tyypillinen vaikutus on palovamma.

Lähteet: YLE Uutiset