Sikainfluenssarokotteen jakamisessa on suuria eroja kuntien välillä

Joissain kunnissa riskiryhmät rokotettiin jo viime viikolla, kun osassa kuntia rokotteen saa vasta tällä viikolla. Sosiaali- ja terveysministeriöstä sanotaan, että jos rokotteiden saaminen kestää kohtuuttoman kauan, pitää pyytää lisäeriä tai ottaa yhteys lääninhallitukseen.

Kotimaa

Vantaan Hakunilan terveysasemalla raskaana olevat jonottivat tänään sikainfluenssarokotetta jo viikkoa ennen aiottua rokotusaikaa, sillä kaupunki sai yllättäen rokotetta luultua suuremman erän. Vantaan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen sanoo, että kaupungille rokottamisen aikatauluttaminen on ollut rokotemäärien muutosten takia erittäin haastavaa.

- Me emme voi vetää takaisin aikaisempia suunnitelmia. Jos olemme luvanneet tiedotteessa rokottaa tiettynä aikana, sen mukaan on toimittava, vaikka rokottaisimme myös aikaisemmin.

Sikainfluenssarokotteiden antaminen on vaihdellut kuntien sisäisten muutosten lisäksi myös kunnista toiseen. Jopa saman alueen kunnat ovat olleet eriarvoisessa asemassa. Esimerkiksi Kuopiossa rokotettiin kaikki raskaana olevat jo viime viikolla, mutta lähikunnissa rokottaminen on aloitettu vasta tällä viikolla. Vastuuta eroavaisuuksista on alueella palloteltu kuntien ja rokotuksen jakajien kesken.

Riskiryhmien koko ja rokoteinto vaihtelevat kunnittain

Sosiaali- ja terveysministeriöstä sanotaan, että kuntakohtaiset erot rokotusajoissa johtuvat pääosin riskiryhmien eroavaisuuksista. Kuntien on vaikea arvioida kuinka suuri osa kunnan väestöstä kuuluu riskiryhmiin. Toisaalta ei voida tietää, kuinka suuri osa riskiryhmiin kuuluvista ottaa rokotteen.

Lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä toivoo, että suurista alueellisista epäkohdista kerrottaisiin, mikäli sellaisia ilmenee.

- Jos suuria epäkohtia ilmenee, toivomme että niistä viestitetään mieluiten lääninhallitukseen. Suuret epäkohdat voidaan korjata jatkolähteyksissä, mutta pieniä eroja on vaikea välttää tässä tilanteessa, kun rokotteista on pulaa.

Uutiset mahdollisista sikainfluenssan aiheuttamista kuolemista näyttävät saavan kansalaiset entistä levottomammiksi. Esimerkiksi Kuopiossa tilanne on kärjistynyt niin, että kaupunki on palkannut vartijan rauhoittamaan sikainfluenssan joukkorokotuksia.

Lähteet: YLE Uutiset / Reeta Salminen