STM: Sikainfluenssarokotuksia ei voida nopeuttaa

Sikainfluenssarokotuksia ei voida Suomessa nopeuttaa. Rokotteita tulee Suomeen parisataatuhatta annosta viikossa, ja ihmisiä rokotetaan sitä mukaa kuin rokotteita saadaan tehtaalta, sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan.

Kotimaa

Rokotteita ei ole Suomessa riittävästi vielä kaikille riskiryhmille, kertoo johtaja Tapani Melkas STM:n hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osastolta.

Hän uskoo, että kunnat yrittävät järjestää rokotuksia paikallisesti mahdollisimman nopeasti, sitä mukaa kuin rokotusannoksia saavat.

Torniossa tapahtunut toinen sikainfluenssan aiheuttama kuolintapaus ei muuta taudin takia annettuja viranomaisohjeita. Rokotusten suhteen mennään edelleen valtioneuvoston antamassa järjestyksessä, Melkas sanoo.

Suomeen on tähän mennessä jaettu puoli miljoonaa rokoteannosta. Hoitohenkilöstöstä on STM:n mukaan rokotettu jo 80–90 prosenttia ja joka puolilla maata on päästy riskiryhmien rokotuksiin.

- Kuntiin rokotukset jaetaan väestöpohjan perusteella. Kuntien tilanne kuitenkin vaihtelee, sillä kaikki kunnat eivät etene samassa aikataulussa henkilöstötilanteesta ja paikallisista olosuhteista johtuen, Melkas sanoo

Suomessa on varmistettu kaikkiaan 1 200 sikainfluenssatartuntaa. Todellinen sairastuneiden määrä on moninkertainen, sillä laboratoriokoe otetaan vain murto-osassa tapauksista.

Lähteet: YLE Uutiset