Poliitikot: oppilaiden vähenemiseen pitää reagoida

Kouvolan valtuustoryhmien puheenjohtajat pitävät koululakkautuslistaa yllättävän laajana mutta realistisena. Opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Juha Katainen ( Kesk.) pitää lakkautusaikataulua liian kiireisenä.

Kouvola
Kouvolan kouluverkkoselvitys.
YLE

Valtuustoryhmien puheenjohtajien mielestä oppilasmäärien vähenemiseen on reagoitava. Eniten oppilaat vähenevät määrällisesti entisen Anjalankosken ja Kouvolan keskustan alueella.

Opetuslautakunta saa selvityksen käsittelyyn todennäköisesti joulukuussa. Valtuusto päättää asiasta keväällä.

SDP:n Harri Helmisen mukaan jopa viidestätoista koulusta luopuminen olisi kuitenkin raju liike ja johtaisi palvelujen keskittymiseen muutamaan taajamaan. Vihreiden, Vasemmiston, Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten puheenjohtajat ovat niin ikään huolissaan kylien hiljenemisestä.

Kokoomuksen, Sitoutumattomien ja Keskustan puheenjohtajien mielestä esitys vastaa vähennystarpeita. Sitoutumattomien Keijo Kaskiahon mielestä osassa vanhoja kuntia kouluja olisi pitänyt sulkea enemmän jo ennen kuntaliitosta.

- Meillä väestö ikääntyy ja väki vähenee. Kyllä se pistää miettimään, mikä on Kouvolan tulevaisuus, pohtii opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Juha Katainen (Kesk.).

2012 liian pian, 2020 liian kaukana

Katainen ei usko lakkautusaikataulun pitävän. Hänen mielestään 2012 on yllättävän pian. Silloin olisi tarkoitus lakkauttaa 14 koulua.

- Voi olla että joudutaan katsomaa joitakin kouluja, että onko 2012 liian aikaisin. Ehkä 2015 - 2016 voisi olla niille parempi. Mutta vuoteen 2020 meidän näkemyksemme ei riitä, se on niin kaukana. Kuvaisin tätä niin, että konsultti on tehnyt sahalla ja kirveellä töissä. Nyt otamme käyttöön hiekkapaperin ja höylät, Katainen maalailee.

Poliitikot haluavat seuraavaksi kuulla rehtoreiden ja kaupunkilaisten näkemyksiä. Heidän näkemyksensä 48 koulun tulevaisuudesta ovat arvokkaita.

Katainen: jättikouluja ei synny

Katainen näkee konsulttiselvityksessä uhkan monelle kylälle.

- Monet kylät ovat tehneet töitä, yrittäneet saada lapsiperheitä muuttamaan - nyt heistä varmaan monesta tuntuu, että ovat tehneet turhaa työtä. Toisaalta esimerkiksi Selänpäässä pitää jo kuljetusmatkojen takia olla koulu, samoin Sippolassa. Kyllä kylläkouluja jatkossakin on.

Yläkouluja voisi Kataisen mielestä olla nykyistä harvemmassa, sillä niissä opetuksen laatu ja valinnaisuudet painavat vaa'assa. Silti mammuttikouluja ei synny:

- 400 - 500 lapsen koulu olisi Kouvolassa suurin. Kolmisarjaisessa koulussa opettajia ja tuntikehystä pystytään käyttämään järkevästi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso