1. yle.fi
  2. Uutiset

Rehtorit: nyt vasta alkaa taistelu

Rehtoreiden mielestä kouluverkon supistamisehdotus on vain kirjoituspöytäversio. Nyt aletaan miettiä, miten opetus oikeasti järjestettäisiin.

rehtorit
Kahdeksan lasta ulkona.
YLE Salla Jokivarsi

Konsulttiselvitys ei saa lakkautettavien koulujen rehtoreiltä täystyrmäystä, mutta sille näytetään paikkaa muiden ideapapereiden joukossa. Järkevää on se, että kouluja vähennetään, jos oppilaatkin vähenevät. Mutta:

- Tämä on nimenomaan kirjoituspöytäversio. Nyt alkaa se vaihe, että mietitään, miten opetus järjestettäisiin, Mansikka-ahon rehtori Pekka Lipiäinen sanoo.

- Taistelu alkaa vasta. Kaikki koulut eivät missään nimessä tule säilymään. Toivon, että päättäjiltä löytyy näkemystä pidemmälle kuin muutaman vuoden rahallisiin säästöihin, sanoo Pilkanmaa rehtori Vesa Parvinen.

Konsulttiehdotus lakkauttaisi 15 koulua vuonna 2012.

- Kyllähän tämä aika puskasta löi. Että pantaisiin näinkin äkkinäisellä aikataululla kiinni. Tämä on sentään yli 100 oppilaan koulu ja oppilasennuste on kasvava, Parvinen sanoo.

Hän näkee suunnitelmassa myös imagohaittoja:

-Tavoite oli, että alueen houkuttelevuus kasvaa. Ei tämä sitä tee missään nimessä.Tulokset ovat negatiiviset ja isot yhtenäiskoulut näkyvät lasten tulevaisuudessa ja kasvavina tuloina.

Molemmat rehtorit miettivät erityisoppilaiden kohtaloa. Mansikka-aholla on esimerkiksi kolme autistiluokkaa. Parvinen puolustaa sopivan kokoisia kouluja:

- Kohtuukokoiset yksiköt tukevat oppilaiden kasvua ja kehitystä enemmän kuin isot mammuttikoulut, Parvinen sanoo.

- Mammuttikouluja meille ei ole syntymässä, miettii Mansikka-ahon rehtori Lipiäinen.

Jokainen rehtori katsoo konsulttiesitystä oman koulunsa näkökulmasta. Mansikka-ahon koulun tulevaisuus oli pitkään vaakalaudalla, sitten koulu sai valtiolta remonttirahat. Nyt lakkautuspuheet alkavat taas. Lipiäinen ihmettelee Kouvolan keskustan koulujen sijoittelua.

- Lehtomäen suunnasta, missä lapsia on, vietäisiin pois Mansikka-ahon koulu. Keskustaan, missä ei ole lapsia, tulisi iso yhtenäiskoulu - vain kivenheiton päähän Kankaan koulusta, Lipiäinen laskeskelee.

Koulujen lakkautusuhka on jo herättänyt kaupunkilaisissa vastarintaa. Facebook-ryhmään kertyi päivässä parisataa nimeä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi