1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalivirastot

Omaiset protestoivat Helsingin pitkäaikaishoitosuunnitelmia vastaan

Helsingin suunnitelma siirtää vanhusten pitkäaikaishoito terveyskeskukselta sosiaaliviraston alaisuuteen ensi vuoden alusta saa tylyn tuomion omaisilta. Heidän mielestään asia on valmistelu salassa, aikataulu on epärealistinen, eikä suunnitelmasta ole tiedotettu.

Kuva: Yle

Suunniteltu organisaatiomuutos siirtäisi tuhat terveydenhuollon potilasta sosiaaliviraston asiakkaiksi.

Muun muassa Kivelän, Koskelan ja Myllypuron sairaalat siirrettäisiin sosiaaliviraston alaisuuteen.

Omaiset luovuttavat tänään valtuustoryhmille kaupungin suunnitelmia vastustavan adressin. Nimienkeruun käynnisti Myllypuron ja Herttoniemen sairaaloissa työskentelevä sairaalapastori Merja Hållfast. Hänen mukaansa omaisia piinaa epätietoisuus siitä, mitä muutos toisen viraston alaisuuteen sairaille ja huonokuntoisille omaisille tarkoittaa ja kauanko siirtymävaihe kestää.

- Nyt on sanottu, että mitään muutoksia ei potilaiden tilanteeseen tule tässä muutosvaiheessa, mutta minkä mittainen siirtymävaihe sitten on, sitäkään ei todella ilmene mistään. Suurta huolta tämä herättää ja kysymyksiä siitä mitä tulee tapahtumaan.

Helsingin kaupungin vanhustenhuollon muutossuunnitelmiin kuuluu myös vanhainkotien muuttaminen enemmän palveluasumiseksi ja vanhusten kotihoidon lisääminen.

Merja Hållfast ihmettelee miten rahan siirtäminen virastosta toiseen tuo säästöjä tai parantaa Helsingin vanhustenhoitoa.

Esimerkiksi vanhustenhoidon oleellinen osa, kotihoito-osasto jatkaa edelleen terveydenhuollon alaisuudessa.