Kajo räppäsi voittoon

Kaarinalainen Kajo alias Kalle Niskanen riimitteli itsensä viime viikolla rapin Suomen mestariksi. Rapin SM-titteli ratkesi niin sanotulla battlella.

viihde
Kajo Nenäpäivätunnelmissa.
Kajo Nenäpäivätunnelmissa.YLE

Battlaaminen tarkoittaa kahden lyyrikon astumista kehään, jossa pyrkimyksenä on pilkata toinen osapuoli hiljaiseksi, tämä kaikki siis freestylenä eli improvisoituna lavalla yleisön edessä.

Kajo vakuutti tuomariston kylmäpäisen varmalla riimittelyllä.

- Tilanne vaatii improvisaatiokykyä todella paljon. Hyvää sanavarastoa, tilannekomiikkaa ja yleensäkin huumorintajua pitää olla, että tulee hyviä punchlineja.

Iskulauseiden ohella riimittelyssä saattaa esiintyä jonkin verran kirosanoja, ja välillä toisen mc:n heittämä läppä toiselle mc:lle voi olla loukkaavaa.

- Ei saa olla ihan heikkohermoinen. Kyllä sitä ollaan kavereita, mutta battle-tilanteessa saattaa heittää mahdollisimman törkeästi toisesta läppää. Se kuuluu siihen lajiin, Kajo toteaa ja jatkaa.

- Esimerkiksi kirosanoja ei tarvitsisi välttämättä ollenkaan käyttää riimeissä, mutta monella se tulee automaattisesti, kun alkaa jäätymään. Sehän se olisikin hienoa, jos pystyisi ilman kirosanoja ja toista loukkaamatta dissaamaan toista.

Turun seudulla hyvä rapskene

Suomalainen rap-kulttuuri on 2000-luvulla erilaista kuin mitä se 1990-luvulla oli. Kajo pitääkin 90-luvun Raptoria ja Pääkkösiä enemmän huumoripläjäyksinä.

- Ja sitten vielä se rap, mikä nykyään radiossa soi, ei anna parasta mahdollista kuvaa koko tästä kulttuurista.

Etenkin freestyle rapin harrastajia on vähän Suomessa.

- Freestyle rap -tyyli on tänä päivänä vielä undergroundia, mutta ne jotka sitä tekevät, ovat aika tosissaan.

Etenkin Varsinais-Suomi on ollut aina vahvasti edustettuna rapin freestyle-kilpailussa. Tänä vuonna kilpailussa nähtiin toinenkin kaarinalainen freestyle rappaaja Lime. Viime vuonna turkulainen Aka voitti freestyle rapin SM-tittelin.

- Taso Varsinais-Suomessa tuntuu freestylen osalta hyvältä tällä hetkellä.

Lähteet: YLE Turku / Petra Ristola