Torniossa kuollut tyttö menehtyi sikainfluenssaan

Maanantaina Torniossa kuolleen 8-vuotiaan tytön laboratorionäytteestä on löydetty sikainfluenssavirus. Lapsella ei ollut perussairauksia. Tytön vanhemmat olivat käyneet lapsen kanssa Tornion terveyskeskuksessa päivystyksessä. Tyttö palautettiin kuitenkin kotihoitoon. Kyseessä on toinen sikainfluenssaan liittyvä kuolemantapaus Suomessa.

Kotimaa

Laboratoriolöydöksestä kertoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Menehtynyt tyttö oli saanut sikainfluenssan myötä keuhkokuumeen ja sairastanut alle viikon. THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu sanoo, että keuhkokuume on ylivoimaisesti tavallisin kuolemansyy sikainfluenssatapauksissa.

Yli 1 200 tartuntaa varmistettu

THL:n ja ministeriön mukaan varmistettujen sikainfluenssan löydösten määrä on yli tuplaantunut viime viikkoina. Tartunnat lähtivät lisääntymään viime kuun alusta. Suurin osa tuoreista löydöksistä on Pohjois-Suomesta, mutta niitä on ilmaantunut lisää myös muualle Suomea.

Suomessa on varmistettu kaikkiaan 1 213 sikainfluenssatartuntaa. Todellinen sairastuneiden määrä on moninkertainen, sillä murto-osassa otetaan laboratoriokoe. Epidemia on alkanut useissa Euroopan maissa.

Valitettava, mutta odotettu tapaus

Tornion kuolemantapaus ei ole muuttamassa viranomaisille suunnattuja ohjeita.

- Viranomaisille ei tule uusia ohjeistuksia, sillä nämä ovat valitettavia, mutta odotettuja tapauksia. Valitettavaa on, että yksittäisiä aivan terveiden työikäisten ja lasten vakavia infektioita ja kuolemia tulee olemaan. Ei paljon, mutta yksittäisiä kyllä, sanoo tutkimusprofessori Ruutu.

Ruutu kertoo, että vastaavia perusterveiden ihmisten sikainfluenssakuolemia on ollut jo muissa maissa.

Ruutu kehottaa kansalaisia perehtymään seikkaperäisiin kotihoito-ohjeisiin, joita löytyy muun muassa THL:n ja kuntien internetsivuilta. Ohjeissa kerrotaan, mitkä ovat vakavan infektion merkkejä ja milloin tulee ottaa yhteyttä terveyspalveluihin.

Influenssan itämisaika on muutamia päiviä ja oireet alkavat viikon sisällä tartunnasta. Sikainfluenssan oireet ovat kuten muissa influenssaviruksissa. Tavallisimmat oireet ovat äkillinen kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha. Muita mahdollisia oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys. Lapsilla voi esiintyä vatsakipua. Jotkut ovat kärsineet myös oksentelusta ja ripulista. Sikainfluenssaa voi kantaa myös oireettomana.

Lähteet: YLE Uutiset