Vain harva syöpäsairaan omainen tarvitsee rokotteen

Syöpäsairaiden omaisista vain pieni osa tarvitsee kiireisesti sikainfluenssarokotteen. Kiireinen rokotustarve koskee lähinnä verisyöpäpotilaiden omaisia, jotka osallistuvat sairaan hoitamiseen, sanoo rokotusohjelmayksikön päällikko Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

terveys

Julkisuudessa olleet tiedot, joiden mukaan syöpäsairaiden omaiset kuuluisivat riskiryhmään, on Leinon mukaan virheellinen.

THL:n antoi täsmennetyn ohjeistuksen syöpää sairastavien omaisten rokottamisesta alkuviikolla, mutta sitä on Leinon mukaan tulkittu väärin "matkan varrella". Sen jälkeen syöpäosastojen puhelinkeskukset ovat tukkeutuneet kyselyjen takia.

- Kriteerit eivät ole muuttuneet. Syöpäsairaiden omaiset eivät ole rokotusten kohderyhmänä. Kohderyhmänä ovat hoitoon osallistuvat omaiset, esimerkiksi silloin kun kysymys on lapsipotilaista, jotka ovat osastolla syöpäsairauden vuoksi, Tuija Leino sanoo.

Rokotuksia vain harvoille omaisille

Leinon mukaan vain hyvin pieni ryhmä omaisista on erityisessä rokotustarpeessa. Rokote on tarpeellinen, kun tiettyjä hoitoja saavia potilaita itseään ei voida rokottaa.

- Kaikille syöpäsairaiden omaisille se ei todellakaan ole tarkoitettu, Leino tähdentää.

Erityinen rokotustarve koskee Leinon mukaan käytännössä vain verisolusyöpiä sairastavien omaisia. Omaiset on syytä rokottaa esimerkiksi silloin, kun potilaalle tehdystä kantasolusiirrosta on alle puoli vuotta aikaa. Esimerkiksi rintasyöpäpotilaista vain erittäin harva potilas on saanut niin voimakkaita hoitoja, ettei potilasta itseään voitaisi rokottaa.

Syöpäjärjestöt muistuttaa perusterveydenhuollon yksiköitä, että riskiryhmään kuuluvat kaikki sairaat, jotka saavat vastustuskykyä heikentävää hoitoa. Järjestön tietojen mukaan on mahdollista, että yksiköissä on ruvettu tulkitsemaan ohjeistusta vetoamalla tautiluokituksiin, kun rokotetta on ollut saatavilla niukasti.

- Tällainen kikkailu ei ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaista, korostaa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti.

Lähteet: YLE Uutiset