Nobel-kirjailijan natsiyhteydet häkellyttävät norjalaisia yhä

Tänä vuonna on kulunut 150 vuotta norjalaisen Nobel-kirjailijan Knut Hamsunin syntymästä. Psykologisen romaanin uranuurtajan poliittiset kannanotot ja Saksan ihailu herättävät Norjassa edelleen voimakkaita tunteita, ja juhlavuoden aikana niistä on keskusteltu runsaasti.

kulttuuri

Tromsön yliopistossa vaikuttava Hamsun-asiantuntija Nils Magne Knutsen vieraili tällä viikolla Suomessa. Hän kertoo, että juhlavuoden aikana Hamsunin poliittisista kannanotot ovat olleet paljon esillä.

Hamsunista käydään jatkuvasti polemiikkia, aivan toisella tavalla kuin esimerkiksi Ibsenistä, Knutsen sanoo.

Knutsenin mukaan Hamsun on Norjan luetuin kirjailija, joten hänen Saksa-myönteisyytensä kiinnostaa monia. Lisäksi aihe liittyy norjalaisten omiin kokemuksiin kuusikymmentä vuotta sitten.

- Keskustelu Hamsunista on oikeastaan keskustelua sodasta. Siinä nousevat esiin politiikkaan ja moraaliin liittyvät kysymykset, Knutsen uskoo.

Saksalaismyönteisyyttä on tarkasteltava ajan valossa

Kun Hamsunin saksamyönteisyydelle haetaan selitystä, on muistettava ajankohta ja tuolloin valalla olleet ideologiat.

Saksan ja saksalaisuuden ihailu joutui Norjan miehityksen myötä koetukselle. Professori Tarmo Kunnaksen mukaan Hamsunin mielikuvat muuttuivat, kun hän tapasi Adolf Hitlerin vuonna 1943.

- Norja oli hänelle paljon tärkeämpi kuin Saksa. En pidä hänen Saksa-ystävällisyyttään kovin valtavana, sanoo Kunnas.

Omalle pojalleen kirjailija sanoi, että Hitler näytti suutarin kisälliltä.

"Hamsun oli aikansa idealisti"

Tarmo Kunnas näkee Hamsunin aikansa idealistina, joka vastusti rahan valtaa ja kaikkea sitä, joka uhkasi kulttuurien monimuotoisuutta.

- Hän oli kansallisromantikko, joka uskoi vielä kansojen sieluun. Hän romantisoi Saksan mutta piti samalla tavalla myös venäläisistä, Kunnas sanoo.

Yksi tekijä Saksa-myönteisyyden taustalla saattaa olla myös se, että Hamsumin teokset lähtivät maailmalle nimenomaan saksalaisina käännöksinä. Saksassa kirjat saivat jalansijan ja sieltä ne aloittivat maailmanvalloituksen. Hamsun itse ei osannut saksaa.

Lähteet: Radion Kulttuuriuutiset / Lisa Enckell