1. yle.fi
  2. Uutiset

Claude Lévi-Strauss yhdisti tieteen ja seikkailunhalun

Tiistaina kuollut ranskalaisantropologi Claude Lévi-Strauss oli yksi antropologian suurista nimistä, ja häntä pidetään edelleen ranskalaisen älymystön suurhahmona. Hän aloitti työnsä aikana, jolloin antropologit mittasivat kalloja ja pyrkivät rotuopillisiin tuloksiin. Muista poiketen hän halusi osoittaa, etteivät primitiivisen mielen rakenteet poikkea länsimaisen ihmisen ajattelutavoista.

kulttuuri

Arvovaltaisen Ranskan akatemian vanhin jäsen kasvoi porvarillisessa taiteilijaperheessä. Hänen isänsä ja setänsä olivat taiteilijoita ja isoisä oli viulisti.

- Lévi-Strauss oli opiskeli alun perin oikeustiedettä ja filosofiaa, mutta kyllästyi muutaman vuoden kuluttua molempiin. Toisaalta hän oli hyvin kiinnostunut myös geologiasta, joka näkyy hänen strukturalismissaan, kertoo sosiologi, akatemiatutkija Tiina Arppe.

Lévi-Strauss oli mukana myös marxilaisessa opiskelijaliikkeessä, ja myös taidekeräily kiinnosti häntä kovasti. Sunnuntaisin Lévi-Strauss kävi usein kirpputorilla tekemässä taidelöytöjä, Arppe kertoo.

Antropologia löytyi sattumalta

Opintojen jälkeen Lévi-Strauss ei oikein löytänyt paikkaansa, kunnes vuonna 1934 sattui lukemaan amerikkalaisantropologi Robert Lowien teoksen Primitive Society. Tämän kautta hän tajusi antropologian olevan juuri se, mitä haluaa tehdä.

"Vihdoin löysin alueen, jolla pystyn yhdistämään koulutuksen ja seikkailunhaluni", Lévi-Straussin tiedetään sanoneen.

Vuonna 1973 hänet nimitettiin Ranskan akatemian jäseneksi. Hänen tieteellinen uransa oli pitkä - tuotanto sijoittuu välille 1949 -1994.

Tropiikin kasvot on värikäs matkakertomus

Vaikka sukulaisuusteoria ja myyttitutkimus eivät noin vain avaudu asioihin perehtymättömälle, Lévi-Straussilla on myös kaunokirjallisia ansioita. Esimerkiksi Tropiikin kasvot on Arpen mukaan matkakertomus, jonka jokainen voi lukea.

Lévi-Straussin huoli maailman tilasta heijastuu myös tässä kirjassa. Hän kirjoittaa: ”Maailma alkoi ilman ihmistä, ja se loppuu ilman häntä.”

Yksi Lévi-Straussin viimeisistä kirjoista käsittelee suomalaisille rakasta aihetta eli joulupukkimyyttiä.

- Hauskassa, pienessä kirjassa - jota ei tosin ole suomennettu - Lévi-Strauss kerii auki joulupukkimyytin alkuperää Rooman ajoilta ja keskiajan hullujen juhlasta.

Lévi-Strauss kantoi loppuun asti huolta maailman tilasta

Lévi-Strauss ei koskaan ole etsinyt julkisuutta, vaan hänen tieteellinen tuotantonsa on aina puhunut puolestaan.

Kunnioitettu antropologi puhui Ranskan televisiossa viimeisen kerran vuonna 2005. Myös tuossa haastattelussa Lévi-Strauss ilmaisi huolensa maapallon ja ihmislajin tilasta: "Ajattelen nykyhetkeä ja maailmaa, jossa olen elämääni lopettelemassa. Se ei totisesti ole maailma, josta pidän."

Claude Lévi-Strauss kuoli perjantaina satavuotiaana. Hänet haudattiin maanantaina Burgundissa sijaitsevan Lignerollesin kylän hautausmaalle, paikkakunnalle, jossa hänen maaseutuasuntonsa Les Charmettes sijaitsee.

Ranskan lehdet ovat nyt täynnä artikkeleita Lévi-Straussista. Hän oli monipuolisesti sivistynyt mies ja myös musiikki oli hänelle läheistä. Jäämme seuraamaan, kuka saa hänen paikkansa Ranskan akatemiassa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi