1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjällä kaksi syytteeseen toimittajan ja ihmisoikeusjuristin surmista

Venäjällä on asetettu kaksi ihmistä syytteeseen Tshethsenian sodan väärinkäytöksiä tutkineen asianajajan ja hänen seurassaan olleen toimittajan tammikuisesta surmasta. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan pidätetyt ovat kuuluneet kiellettyyn kansallismieliseen ryhmittymään.

Ulkomaat
ihmiset kantavat musta banderollia ja tapettujen valokuvia
Opposition kannattajat kantoivat surmattujen kuvia lokakuun puolessa välissä.EPA / YURI KOCHETKOV

Asianajaja Stanislav Markelov ja Novaja Gazeta -lehdelle työskennellyt toimittaja Anastasia Baburova surmattiin tammikuussa Moskovan keskustassa keskellä päivää.

Murhista on asetettu syytteeseen moskovalaiset Nikita Tihonov, 29, ja Jevgenia Khasis, 24.

Tapausta tutkineen komitean mukaan heidät pidätettiin alkuviikolla järjestetyssä komitean, sisäministeriön ja turvallisuuspalvelu FSB:n operaatiossa. FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sanoo, että toinen syytetyistä on tunnustanut murhan.

Bortnikovin mukaan Markelovin ja Baburovin murhaajat paljastuivat tutkimuksissa, joiden tavoitteena oli saada kuriin radikaaliryhmien toiminta Moskovassa. Bortnikov kertoo, että tutkimusten yhteydessä ratkaistiin myös syyskuinen rikos, jonka motiivina oli etninen viha. Ryhmältä on takavarikoitu suuria määriä aseita, FSB-johtaja sanoo.

Uutistoimisto Interfaxin ja Kommersant-lehden mukaan epäillyt ovat olleet kielletyn äärioikeistolaisen Venäjän kansallinen yhtenäisyys -ryhmän jäseniä. Ryhmän entinen johtaja kuitenkin kiistää väitteen, eivätkä viranomaiset ole tietoa vahvistaneet.

Markelov tutki Tshetshenian sodan rikkomuksia

Tutkijat uskovat, että Markelovin murha liittyy hänen ammatilliseen toimintaansa. Barburovin ampumista poliisi pitää sen sijaan sattumana. Silminnäkijät ovat tosin kertoneet, että Baburovaa ammuttiin, kun hän yritti pysäyttää Markelovin ampujan.

Juuri ennen murhaa Markelov oli pitänyt lehdistötilaisuuden, jossa hän oli käsitellyt Tshetshenian sotaan liittyvää rikostapausta. Markelov oli puolustanut oikeudessa tshetsheeniperhettä, jonka tytär surmattiin vuonna 2000.

Murhasta tuomittu Venäjän armeijan eversti Juri Budanov oli edellisviikolla vapautettu vankilasta vuosi ennen kuin hän olisi suorittanut tuomionsa loppuun. Markelov aikoi valittaa vapauttamisesta kansainväliseen tuomioistuimeen.

Markelov oli toiminut myös Tshetshenian sodan ihmisoikeusrikkomuksia tutkineen toimittaja Anna Politkovskajan asianajajana. Novaja Gazetan toimittajana työskennellyt Politkovskaja murhattiin Moskovassa vuonna 2006.

Yhdessä Markelovin kanssa ammuttu toimittaja Anastasia Baburova puolestaan kirjoitti muun muassa rasismista ja äärikansallismielisyydestä.

Novaja Gazetan apulaispäätoimittaja Sergei Sokolov pitää uutista syytteistä tervetulleena, mutta toteaa, ettei pysty arvioimaan, onko oikeat henkiöt pidätetty. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Venäjän-johtaja Alison Gill sanoo niin ikään syytteitä myönteiseksi uutiseksi. Gill kuitenkin toivoo, että viranomaiset tutkisivat myös, kuka murhat määräsi.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi