Lasten oikeudet ja tunteet korostuvat syksyn lastenkirjasadossa

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 20 vuotta ja juhlavuosi näkyy syksyn lastenkirjasadossa. Lasten kuvakirjoissa käsitellään paljon lasten oikeutta leikkiin ja hyvään elämään sekä tunteisiin. Kotimaisia lastenkirjoja ilmestyy tänä vuonna vajaat 200, käännöskirjoja hieman yli 600.

kulttuuri
lapset hakevat innoissaan lukemista kirjastossa
YLE

Kustantajat ja kirjailijat ovat tarttuneet YK:n juhlavuoden teemaan monipuolisesti.

- Nyt on selvästi uusi trendi meneillään. Monissa kuvakirjoissa näkyvät lasten tunteet: kiukku, ärtymys ja suuttumus, toteaa pitkään lasten- ja nuorten osastoa johtanut Merja Marjamäki Turun kaupunginkirjastosta.

Lasten Keskuksen kustannuspäällikön Tanja Poskelan mukaan lapsen oikeus tulla kuulluksi ja ymmärretyksi on poikkeuksellisen monen kirjan teemana.

- Olemme julkaisseet myös kirjan yhdessä Unicefin kanssa. Käsikirjoituksia saamme paljon enemmän kuin ennen, julkaisumäärät ovat pysytelleet samoina. Poskela toteaa.

Kotimainen kuvakirja vahvoilla

Kotimaisia lastenkirjoja ilmestyy tänä vuonna hieman vajaat 200, käännöskirjoja yli 600.

Käännöskirjallisuus jyllää edelleen, kertoo toiminnanjohtaja Maria Ihonen Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutista.

- Mutta positiivista on kotimaisen kuvakirjan kukoistus. Suomessa on paljon taitavia ja lahjakkaita kuvakirjan tekijöitä, iloitsee Maria Ihonen.

Tampereella sijaitsevassa Instituutissa vietetään myös monipuolisesti lasten oikeuksien teemavuotta. Lasten oikeuksien päivänä 20.11. alan asiantuntijat kokoontuvat kaupunginkirjasto Metsoon seminaariin.

Tatu ja Patu ja Kunnaksen kirjat huippusuosittuja

Turun uuden pääkirjaston lastenosasto toimii monipuolisesti. Maanantai-aamuisin sinne kerääntyvät esikoululaiset satutunnille.

Syksyn uutuuskirjat suorastaan revitään käsistä ja "eskarilaiset" ryntäävät pehmeiden jättiläisrenkaiden sisuksiin niitä lukemaan. Pikagallup paljastaa 6-vuotiaiden suurimmat suosikit.

- Tatu ja Patu, koska ne on niin hauskoja, Fanny Meltovaara nauraa.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomat hahmot, Tatu ja Patu seikkailevat nyt uutuuskirjassa Oudot Aakkoset.

- Robin Hood, hihkuvat pojat Mauri Kunnaksen uutuutta innoissaan selaillen.

Lukemisen merkitystä ei voi liioitella

- Lapset haluavat lainata aina saman kirjan uudelleen ja uudelleen, koska se tuo turvallisuutta, kertoo osastonjohtaja Merja Marjamäki.

Marjamäen mukaan vanhemmat haluaisivat usein vaihtelua; sen huomaa automaateilla. Marjamäen mielestä lapsen pitäisi saada lukea samaa kirjaa niin kauan kuin se kiinnostaa.

Lukemisen merkitystä ei voi liioitella. Se kehittää lapsen kieltä ja tunne-elämää, opettaa ymmärtämään muita, antaa erilaisia virikkeitä, avartaa maailmankuvaa ja kiihottaa mielikuvitusta. Kirjat tarjoavat jännitystä, lohdutusta ja saavat nauramaan.

Läheisyyden tunne on lukuhetkessä lapselle aina tärkeää, muistuttaa osastonjohtaja.

- Itse jouduin lukemaan nuorimmalleni "kaupunkilaishiiltä ja maalaishiiltä" niin että vanhempi lapseni jo hermostui, muistelee Marjamäki.

Lähteet: YLE Uutiset / Pirjo Peltoniemi