Harri Koskiselle maailman suurin muotoilupalkinto

Muotoilija Harri Koskinen vastaanottaa keskiviikkona Göteborgissa maailman suurimpiin kuuluvan muotoilupalkinnon. Karstulasta lähtöisin oleva Koskinen on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä muotoilijoistamme.

kulttuuri
Harri Koskinen on suunnitellut astioita mm. Iittalalle.YLE

Muotoilupalkinnon arvo on miljoona Ruotsin kruunua eli nykykurssilla runsaat 93 000 euroa. Torsten ja Wanja Söderbergin säätiön palkinto on arvoltaan maailman suurin design-palkinto. Palkintoperusteissa kiiteltiin Koskisen työtä pohjoismaisen muotoiluperinteen jatkajana. Hänen mittavaa ja laajaa tuotantoaa kehutaan omaperäiseksi ja johdonmukaiseksi.

Perusteissa kiinnitetään huomiota myös Koskisen sujuvaan yhteistyöhön muotoiluun nojaavien yritysten kanssa ja hänen toimintaansa suomalaisen design-teollisuuden uudistamiseksi. Suomalaisista palkinnon ovat aikaisemmin saaneet Brita Flander, Kaj Kalin ja Janna Syväoja.

Göteborgissa Röhssin museossa avataan huomenna palkintoon liittyvä näyttely, jossa esitellään laajasti Harri Koskisen tuotantoa. Tunnetuin Koskisen töistä on hänen läpilyöntinsä varmistanut Block-valaisin, jossa on hehkulamppu jääkuutiota muistuttavan lasikuoren sisällä. Lamppu on esillä New Yorkin Museum of Modern Artin kokoelmissa.

Lisäksi Koskinen on suunnitellut muun muassa Genelec-kaiuttimia, huonekaluja, astioita, kelloja sekä taidelasia. Koskisen käsistä on lähtöisin myös Olvin kierrätettävä muovipullo. Karstulasta kotoisin oleva Koskinen suunnitteli myös Karstulan Kivan 100-vuotisjuhlalogon.

Harri Koskinen on syntynyt Karstulassa vuonna 1970. Hänet valittiin vuoden nuoreksi muotoilijaksi vuonna 2000 ja vuonna 2007 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. Ulkomailla hän on saanut muun muassa design-alan arvostetuimpiin palkintoihin kuuluvan Compasso d'Oron. Ensimmäisenä suomalaisena sillä palkittiin Kaj Frank elämäntyöstään vuonna 1957. Koskisen palkinto tuli miltei 50 vuotta myöhemmin Muu-tuolista. Suomalaisten tuolien voittokulku jatkui seuraavana vuonna, kun Eero Aarnio palkittiin Trioli-lastentuolistaan.

Lähteet: YLE Keski-Suomi