1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kitarat

Kitaranrakennus ja hirvenmetsästys kohtaavat

Juha Ruokangas haaveili kouluaikoina rokkitähden urasta, mutta tähteys ei saanut tuulta alleen. Kun hän kuuli, että Ikaalisissa voi opiskella kitaranrakennusta, miehen tulevaisuus oli sinetöity.

Kuva: YLE / Sanna Wänskä

Koulupoikana Ruokangas harrasti kitaranrakennusta. Kitaroiden kanssa puuhastelu oli pelkkä harrastus, eikä hänelle tullut mieleenkään, että siitä voisi olla ammatiksi. Helsingin työvoimatoimistossa asioidessaan hän tapasi ammatinvalintapsykologin, joka tiesi kertoa, että Ikaalisissa on soitinrakennuskoulu, jossa voi opetella kitaranrakentajaksi.

- Minulla meinasi pudota polvet alta, kun kuulin sen. Ei jumankautsi, voiko tota tehdä duuniksi! Se oli oikeastaan menoa siitä, nauraa Ruokangas.

Kitaran yläsatula hirven sääriluusta

Ruokangas on tehnyt ja korjannut sähkökitaroita parikymmentä vuotta. Hänen yrityksessään, Ruokangas Guitarsissa, halutaan vaalia perinteisiä arvoja ja rakentaa kitarat samoilla menetelmillä kuin 50- ja 60-luvuilla tehtiin.

Ruokankaan yrityksessä kitaroihin käytetään hieman tavanomaisesta poikkeavia materiaaleja, kuten koivua, setripuuta ja hirven sääriluita. Hirven luun käytön Ruokangas on oppinut edeltäjiltään.

- Hirven luita ei voi mennä kaupasta ostamaan. Hirvenmetsästäjät tuovat meille jalkoja. Me nyljetään, paloitellaan ja keitetään ne. Siitä tulee maailman parasta soitinrakennusmateriaalia. Kussakin kitarassa on pieni pala sitä luuta - puhutaan yläsatulaluusta. Se on sellainen pieni palikka, jonka yli kielet kulkevat, kertoo Ruokangas.

Ruokangas Guitarsin soittimien rakentajia haastateltiin taannoin amerikkalaiseen lehteen hirvenluun käytöstä. Hirvenluuta sisältävistä kitaroista tuli lehtijutun myötä nopeasti kitaranettifoorumeiden legenda ympäri maailman. Tuon jutun seurauksena Ruokangas Guitarsilta on tilattu useita kymmeniä soittimia Yhdysvaltoihin.

Onnellisia kitaroita

Ruokangas Guitarsissa rakennetaan vuosittain noin sata kitaraa. Tarkoituksena on tehdä ennen kaikkea laadukkaita kitaroita - määrä on vasta toissijainen asia. Ruokankaalla on useita kriteereitä hyvälle kitaralle:

- Kitaran pitää soida hyvin ja sen pitää näyttää hyvältä. Lisäksi sen täytyy tuntua kädessä hyvältä sekä tuottaa sellaista soundia, jota soittaja siitä haluaa. Laatusoitin kestää isältä pojalle.

Ruokankaan yritysfilosofiaan kuuluu myös se, että ylitöitä ei tehdä. Töihin mennään viitenä päivänä viikossa ja töitä tehdään yhdeksän tuntia päivässä. Sen jälkeen ollaan vapaalla. Tällä menetelmällä jokainen soitin jaksetaan rakentaa huolella ja kipinä työhön säilyy.

- Onnellinen kitaranvalmistaja rakentaa onnellisia kitaroita.