Hevosenlanta halutaan hyötykäyttöön

Hevosala toivoo ratkaisua hevosenlantaongelmaan. Lannan polttaminen energiaksi kiinnostaa monia hevosyrittäjiä. Hevosen kuivikelannan polttamista pohdittiin Forssassa järjestetyssä seminaarissa keskiviikkona.

luonto
Mies työntää kottikärryjä
Lantakasa kasvaa joka päivä Ville Mäkelän hevostilalla.YLE / Sari Törmikoski

Forssan Pilvenmäellä on paitsi ravirata niin myös paljon hevosia. Alueella on noin 250 hevosta ja parisenkymmentä tallia. Yksi Pilvenmäen hevosyrittäjistä on ravivalmentaja Ville Mäkelä, jolle hevosenlanta on tuttua tavaraa.

Mäkelän tallissa porskuttaa 25 ravihevosta ja lantaa syntyy vuosittain kottikärrykaupalla. Lannasta eroon pääseminen on Mäkelän mukaan ongelmallista. Hän maksaa vuodessa noin kolme tuhatta euroa siitä hyvästä, että toinen yrittäjä vie lannan pois tallin kupeesta.

- Hevosenlannan käyttäminen energiana kiinnostaakin kovasti, sanoo Ville Mäkelä. Olisi tosi hyvä, jos sitä saisi alkaa polttamaan ja siitä olisi jotain hyötyä.

Ville Mäkelä kertoo, että Pilvenmäen hevosyrittäjät ovat miettineet lannanpolttamista jo pitkään.

- Tätä polttoajatusta on käsitelty ensimmäisiä kertoja jo muutama vuosi sitten ja olemme edelleen siitä kiinnostuneita. Hevosenlantaa voisi polttaa esimerkiksi täällä Pilvenmäellä ja sitten vaikka Ypäjällä, missä lanta saadulla energialla voisi lämmittää Hevosopiston tiloja, pohtii Mäkelä.

Suomessa lainsäädäntö ei kiellä hevosenlannan polttamista

Sen sijaan EU:n jätteenpolttodirektiivi asettaa tiukkoja vaatimuksia kaiken jätteen polttamiselle. Suomi on yrittänyt jo kauan saada muutosta jätteenpolttodirektiiviin.

Tästä syystä VTT ja Työtehoseura tutkivat viime vuonna hevosenlannan polttamista. Lantaa ja kuivikkeita poltettiin niin sanotussa kiinteistökokoluokan kattilassa. Tutkimuksessa selvisi, että pienessä mittakaavassa poltettuna hevosenlanta ylittää useat jätteenpolttoasetuksen määräykset.

- Tämä johtuu siitä, että pienkattiloissa palaminen ei ole tehokasta. Lantakuivike-hakeseoksen polttamisessa syntyvät päästöt olivat hyvin lähellä puhtaan puun pienpolton päästöjä, kertoo erikoistutkija Tuula Pellikka VTT:stä.

- Minusta kannattaisi ilman muuta kokeilla ja tutkia tätä asiaa suuremman kokoluokan kattilassa ja verrata sitä tilannetta. Yleensä on niin, että suuremman kokoluokan kattilassa palaminen on paljon tehokkaampaa kuin pienkattiloissa, ja tällöin pitoisuudet ja päästöt ovat pienempiä.

- Hevosenlannan polttaminen on varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi muille lämmitysmuodoille, uskoo Tuula Pellikka.

- Jos hevosenlanta voidaan katsoa tutkimuksen avulla turvalliseksi polttaa ja jos sillä voidaan korvata tiloilla käytettäviä fossiilisia polttoaineita kuten raskasta polttoöljyä, niin kyllähän hevosenlannan hyötykäyttäminen vaikuttaa kiinnostavalta mahdollisuudelta.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen