1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vastaanottokeskukset

Ruukin vastaanottokeskus toimii taas

Pari vuotta tyhjillään ollut Ruukin vastaanottokeskus on jälleen täydessä käytössä. Aiemmin kunnan hoitamaa toimintaa pyörittää nyt SPR, jolle Siikajoen kunta on vuokrannut vastaanottokeskuksen tilat. Valtio maksaa kulut.

vastaanottokeskukset
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus keskittyy jatkossa maahanmuuttajien kotouttamiseen kun esimerkiksi Ruukin vastaanottokeskus ei enää ole sen hoidettavana.YLE / Markku Seppälä

Kesäkuussa uudelleen aloittaneen vastaanottokeskuksen paikkaluku oli ensin 150, mutta turvapaikanhakijoita on niin paljon, että paikkoja on nyt 180, ja kaikki niistä ovat käytössä. Oleskelulupaa Suomessa odottelevan Turkin kurdin Abdulmuttalip Irmakin mukaan Ruukin keskus on hyvä ja rauhallinen paikka.

- Suomi on hyvä maa, ja täällä on hyviä ja kärsivällisiä ihmisiä. Haluaisin asua Oulussa, Irmak sanoo.

Pääosa Ruukin turvapaikanhakijoista tulee Somaliasta, Afganistanista ja Irakista. Balkanilta ja muualta Euroopasta turvapaikanhakijoita ei nyt ole.

- Tämä on alkanut nyt oikein hyvin, Siikajoen kuntalaiset ovat ottaneet turvapaikanhakijat hyvin vastaan. Meillä ei ole ollut oikeastaan minkäänlaisia ongelmia. Minusta täällä on nyt rauhallisempaa kuin aiemmin. En sitten tiedä, vaikuttaako se, mistä maista turvapaikanhakijat tulevat, tilanteeseen jotenkin, SPR Ruukin vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kallio pohtii.

Siikajoki on tehnyt oman osansa

Ruukin vastaanottokeskuksen asukkaista 38:lla on oleskelulupa tai turvapaikka, ja he kaikki odottavat kuntapaikkaa. Se ei kuitenkaan heltiä helposti.

- Tämä on ihan valtakunnanlaajuinen ongelma. Vastaanottokeskuksissa on paljon ihmisiä, jotka pitäisi päästä sijoittamaan kuntaan, että keskuksiin pääsisi taas sisään turvapaikanhakijoita, Sirpa Kallio sanoo.

Siikajoen kunta on hoitanut oman osansa. Kunnassa asuu nyt yhteensä noin sata kiintiöpakolaista ja vastaanottokeskuksista tullutta. Valtion kertaalleen sulkema ja nyt uudelleen avattu vasataanottokeskus nähdään kunnassa myönteisenä.

- Tietysti heidän myötä tulee asioita, joita kunnissa ja lähinnä kouluissa täytyy ratkaista. Monikulttuurisuus ja kansainvälistyminen ovat joka tapauksessa myönteisiä asioita, Siikajoen kunnanjohtaja Kaisu Tuomi toteaa.

Lähteet: YLE / Markku Seppälä

Lue seuraavaksi